xcounter
#

На скільки ще Eurofighter може вирости черга і як швидко Airbus планує отримати новий контракт

3076
Eurofighter, фото Airbus
Eurofighter, фото Airbus

Іспанці роздумують над своїм рішенням докупити більше винищувачів, і в Airbus сподіваються невдовзі отримати новий контракт

Нещодавно ми розповідали про те, що Іспанія планує значно урізати свої замовлення на літаки A400M в Airbus – одразу на 13 літаків – щоб мати змогу, серед усього, збільшити замовлення на іншу продукцію компанії – літаки Eurofighter, а точніше збільшити портфель замовлень на ці винищувачі.

Читайте також: Mirage-2000-9, який Франція наче хоче викупити в ОАЕ для України: на скільки це реалістично

Тепер маємо трохи більше деталей щодо цього плану – як розповідає видання Infodefensa, наразі виробник планує "у найближчі декілька місяців" підписати новий контракт з іспанцями на щонайменше 25 літаків Eurofighter на заміну своїх F-18.

Інших деталей щодо цієї угоди поки що немає – відзначається, що сума угоди зрештою буде залежати від того, яку оберуть конфігурацію, хоча й відзначається, що загалом по цьому показнику можна орієнтуватися на попередню угоду.

Так, у червні 2022 стало відомо, що Airbus підписала з Іспанією контракт на 20 винищувачів Eurofighter у рамках програми Halcon на суму понад 2 млрд доларів.

Наразі оприлюднений графік постачання цих літаків наступний – перший літак отримують у 2026 році, а загалом в цьому році має бути передано три літаки, ще п’ять – у 2027, шість – у 2028, чотири – у 2029 і ще два – у 2030 році.

Щодо поточного парку літаків Іспанії, то наразі він виглядає наступним чином станом на 2022 рік за Military Balance: країна має на озброєнні 69 Eurofighter Typhoon, з них 17 у версії Tranche 1 (наразі модернізуються), 32 у Tranche та 20 у Tranche 3; з 84 F-18 мають 20 у версії EF-18A, ще 52 у версії 52 EF-18A MLU та 12 у версії EF-18B MLU.

Читайте також: Якщо Македонія передасть Мі-24, то буде добре, але пора вже говорити про західні ударні вертольоти для ЗСУ