xcounter
#

Морські дрони України змогли перерізати важливу лінію РФ ще до потоплення "Котова"

12056
Magura V5 (скріншот з відео CNN)
Magura V5 (скріншот з відео CNN)

Чому ефект цієї зброї варто вимірювати не тільки кількістю втоплених кораблів

Наприкінці лютого 2024 року в районі проток Босфор і Дарданели трапився незвичайний інцидент за участі російських суден Sparta-IV та "Язь", що регулярно возять військові вантажі між Сирією та РФ. Коли ці два судна підійшли до Проток та мали намір увійти в Чорне море, вони раптом лягли на зворотній курс до берегів Сирії, і тепер ймовірно добиратимуться вже до портів Росії на Балтійському морі.

Скоріш за все, причиною такого повороту стало зростання загрози від українських катерів-камікадзе для російських суден та кораблів, залучених для воєнної логістики чи бойових дій напряму. Про це пише військово-морський аналітик H I Sutton в своїй публікації для Naval News.

Читайте також: Як французькі Leclerc були на навчаннях із ЗСУ, і що було цікаве

При цьому, як доповнив дослідник, орієнтовно в цей же час відбулась схожа "аномалія" з іншим російським судном Ursa Major, задіяним для військової логістики РФ - воно спочатку мало рухатись у води Чорного моря, але в підсумку зупинилось в одному із турецьких портів.

Дослідник підкреслив, що цей епізод яскраво демонструє той стратегічний ефект, який дає застосування Україною морських дронів-камікадзе. Бо це все означає, що Чорноморський флот РФ не контролює повною мірою свою "зону відповідальності", відповідно – не може ефективно охороняти свої логістичні лінії.

Такий ефект є не менш важливим, аніж кількість потоплених чи пошкоджених "вимпелів" ЧФ РФ.

H I Sutton згадав також про ще один показовий момент, який мав місце за кілька годин до успішної атаки наших морських дронів на російський патрульний корабель "Сергей Котов". Російське цивільне судно "Элла", яке рухалось аж за 160 кілометрів від узбережжя тимчасово окупованого Криму, сповістило про те, що зафіксувало у відкритому морі мінімум чотири катери-камікадзе, виявити які вдалось на дистанції лише близько трьох кілометрів.

Цей момент показовий, бо демонструє реальний рівень малопомітності наших морських дронів. Крім того, він також показує, на які кроки доводиться йти рашистам, щоб хоч якось убезпечити себе в акваторії Чорного моря.

Раніше Defense Express писав про те, що ЗСУ вивели з ладу значно більше російських великих кораблів, ніж публічно оголошувалось.

Морський дрон-камікадзе Magura V5, липень 2023 року, стоп-кадр з репортажу CNN
Читайте також: Уражений авіазавод рашистів в Таганрозі ремонтував і Ту-142 на базі Ту-95, і це теж цікаво