xcounter
#

Монастирський завтра підпише контракт на перший за останні два десятиріччя Ан-32П для ДСНС (відео)

2465
Пожежний Ан-32П 31 "чорний" ДСНСУ під час польоту у липні 2021 року / Фото: Igor Bubin
Пожежний Ан-32П 31 "чорний" ДСНСУ під час польоту у липні 2021 року / Фото: Igor Bubin

Також анонсовано плани з подвоєння авіапарку пожежних літаків в рамках створення Європейського хаба пожежної безпеки

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час інспекції аеродрому "Ніжин" анонсував підписання контракту на придбання п'ятого пожежного літака Ан-32П з ДП "Антонов".

"Вже завтра (тобто 17 грудня 2021 року) ДСНС отримає ще один, п’ятий літак – Ан-32П, який призначений саме для гасіння пожеж", - передала слова міністра прес-служба ДСНС.

Читайте також: У 2022 році "Мотор Січ" має відвантажити замовнику 10 санітарних гелікоптерів 2МСБ-1 (відео)

"Для становлення авіахаба необхідно також збільшити авіапарк ДСНС, а саме подвоїти кількість літаків Ан-32П. МВС планує збільшувати кількість таких літаків в парку ДСНС", - додається в повідомленні.

ДСНС
Слайд з презентації очільника МВС про "створення європейського хабу авіаційної безпеки"

Нагадаємо, наразі авіапарк ДСНС налічує чотири Ан-32П. П’ятий літак (переобладнаний Ан-32Б сн 36-04 замовлений для ВПС Іраку) українські пожежники намагаються замовити ще з 2019 року.

Ан-32Б
Транспортний літак Ан-32Б (сн 36-04) на території ДП "Антонов" у травні 2021 року / Фото: Vasiliy Koba

У вересні цього року Кабінет міністрів України постановив погодитися з пропозицією МВС щодо надання у 2021 році державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за кредитом, що залучається ДП "Антонов" з метою виконання постанови Уряду від 2 червня 2021 р. № 552 "Про затвердження Програми підвищення обороноздатності і безпеки держави в частині оснащення Державної служби з надзвичайних ситуацій сучасною авіаційною технікою".

Ан-32П
Тендер ДСНС на закупівлю пожежного літака Ан-32П

Відповідний тендер вартістю 470 млн грн був оприлюднений 3 грудня 2021 року. Станом на 16 грудня цього року ДП "Антонов" відправлено повідомлення про намір укласти договір.

Варто також додати, що очільник МВС анонсував й розвиток іншої програми - аеромедичної евакуації, який цього року започаткували МВС та МОЗ. За його словами, за два роки вся карта України буде закрита пунктами базування гелікоптерів для аеромедичної евакуації та транспортування донорських біоматеріалів.

2МСБ-1
Санітарний гелікоптер 2МСБ-1 від АТ "Мотор Січ"

При цьому, міністерства в рамках цього проекту розглядають питання використання не тільки вже поставлених гелікоптерів Airbus Helicopters Н-145, але й вітчизняних 2МСБ-1. Презентація цієї моделі відбулася у жовтні цього року.

Читайте також: Третій літак ДСНС України прибув для ремонту на "Завод 410 ЦА"