xcounter
#

ДСНС України з четвертої спроби купить "вживаний" Ан-32П

1592
Один з пожежних Ан-32П ДСНСУ (34 "чорний") у травні 2020 року / Фото: Igor Bubin
Один з пожежних Ан-32П ДСНСУ (34 "чорний") у травні 2020 року / Фото: Igor Bubin

Пожежна версія транспортного літака, виготовленого на ДП "Антонов" обійдеться бюджету у 470 млн гривень

Спеціальний авіаційний загін оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій обрав переможцем ДП "Антонов" в тендері з постачання пожежного літака Ан-32П.

Вартість машини (з відповідним переобладнанням), згідно з оприлюдненими на майданчику Prozorro даними, становить 470 млн гривень.

Читайте також: "Завод 410 ЦА" встиг відремонтувати Ан-26 Повітряних Сил до Дня ЗСУ (відео)
тендер
Черговий тендер ДСНС на закупівлю пожежного літака Ан-32П

Наразі державному авіабудівнику надіслано повідомлення про намір укласти відповідний договір. Строк постачання товарів, виконання робіт чи надання послуг - до 31 грудня 2024 року.

Тендер
Додаток до договору на закупівлю Ан-32П

Відомо, що в якості поповнення авіапарку пожежних літаків ДСНС планується використати переобладнаний транспортник Ан-32Б (серійний номер №36-04), який у 2011 році був побудований ДП "Антонов" для Іраку, але з низки причин не був прийнятий замовником.

Ан-32Б
Транспортний літак Ан-32Б (сн 36-04) на території ДП "Антонов" у травні 2021 року / Фото: Vasiliy Koba

Зазначається, що пожежний літак було замовлено в рамках виконання постанови Кабінету Міністрів України від 2 червня 2021 р. № 552 "Про затвердження Програми підвищення обороноздатності і безпеки держави в частині оснащення Державної служби з надзвичайних ситуацій сучасною авіаційною технікою". В рамках цього передбачалася закупівля пожежного літака за рахунок кредитних коштів під державні гарантії у сумі не більш як 470 млн грн.

Ан-32П
Модель Ан-32П у "розрізі" / Фото: JAKE

У вересні цього року Уряд своєю постановою № 1053 постановив погодитися з пропозицією МВС щодо надання у 2021 році державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за кредитом (позикою), що залучається ДП “Антонов” з метою виконання вищезгаданої Програми та затвердити Умови надання державної гарантії.

Ан-32П
Схема фарбування літака Ан-32П для ДСНСУ

Варто відзначити, що ДСНС вже не вперше намагається придбати Ан-32П. Аналогічні тендери з початковою сумою у 500 млн гривень з’являлися на Prozorro у серпні, жовтні та листопаді 2019 року, однак з певних причин не були завершені укладанням контракту (останні торги скасували через "скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг").

Ан-32П
Пожежні літаки Ан-32П ДСНСУ, які наразі проходять регламентні роботи на ДП "Завод 410 ЦА"

Нагадаємо, на сьогодні ДСНС має чотири пожежні літаки Ан-32П, при цьому два з них наразі проходять регламентне обслуговування на ДП "Завод 410 цивільної авіації".

Читайте також: Стало відомо, чим озброять і коли поставлять патрульні катери ОСЕА FPB 98 MK1 для ДПСУ