xcounter
#

Міністерство оборони України закупить у 2022 році ще одну партію БПЛА Bayraktar ТВ2

2378
Український БАК Bаyraktar ТВ2 ПС ЗСУ
Український БАК Bаyraktar ТВ2 ПС ЗСУ

Про плани закупівлі ударно-розвідувальних безпілотників повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков

У наступному році Міністерство оборони України планує закупити додаткову партію ударно-розвідувальних безпілотних комплексів виробництва компанії Baykar.

Про це повідомив нещодавно призначений на цю посаду Міністр оборони України Олексій Резніков під час відвідання району проведення операції Об’єднаних сил в рамках робочої поїздки разом з Головнокомандувачем Збройних Сил України генерал-лейтенантом Валерієм Залужним.

Читайте також: Baykar замовив "Івченко-Прогрес" поставку двигунів для безпілотного винищувача MIUS
ООС
Міністр оборони та Головнокомандувач ЗСУ під час візиту в зону ООС

"Наші турецькі партнери публічно оголосили, що вони беруть українські двигуни для облаштування "Байрактарів". Ми ще додатково плануємо придбати їх у наступному році. Але це будуть українські "Байрактари", підкреслюю. Тобто виготовлені у Туреччині, але вони будуть українські, на озброєнні Збройних Сил України. Вони будуть застосовуватися, оскільки ми маємо боронити нашу незалежність, у тому числі відповідно до 51 статті статуту ООН", - відзначив Олексій Резніков.

Кориговані боєприпаси для БПЛА Bayraktar ТВ2
Кориговані боєприпаси для БПЛА Bayraktar ТВ2

Нагадаємо, 26 жовтня 2021 року російські окупаційні сили, попри мінські домовленості, відкрили вогонь по позиціях ЗСУ у районі населеного пункту Гранітне зі 122-мм гаубиць Д-30, внаслідок чого два військовослужбовці Збройних Сил України під час обстрілу зазнали поранення, один з них загинув.

Bayraktar TB2
Оператор Збройних сил України за пультом керування БПЛА Bayraktar ТВ2

З початком обстрілу через СММ ОБСЄ українська сторона невідкладно висунула вимогу щодо припинення вогню й надіслала ноту дипломатичними каналами. Однак окупаційні війська на це ніяк не відреагували.

З метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом Головнокомандувача Збройних Сил України, було застосовано БПЛА Bayraktar ТВ2 Повітряних сил ЗСУ. Безпілотний літальний апарат, не перетинаючи лінії зіткнення, виявив й за допомогою керованого боєприпасу знищив одну з гаубиць російсько-окупаційних військ. Після чого обстріли українських позицій припинилися.

Bayraktar TB2
Станції управлінні безпілотними апаратами Bayraktar ТВ2

Варто додати, що перша партія з шести ударно-розвідувальних БПЛА Bayraktar ТВ2 та трьох комплексів управління була закуплена у 2019 році на потреби Повітряних сил.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил України

Своєю чергою, у липні цього року ще шість безпілотних апаратів та певна кількість станцій управління була отримана Військово-морськими силами України.

Читайте також: Важкий БПЛА Akinci отримає ще один український двигун від "Мотор Січ"