xcounter
#

Компанія із Швейцарії показала морський дрон VIDAR FP під торпеду та міни, корпус якого робитимуть в Латвії

5262
Демонстрація морського дрона VIDAR FP на Eurosatory 2024, фото - Army Recognition
Демонстрація морського дрона VIDAR FP на Eurosatory 2024, фото - Army Recognition

Ця платформа має цікаві заявлені характеристики, на які варто звернути окрему увагу

В рамках оборонної виставки Eurosatory 2024, яка з 17 по 21 червня тривала в Парижі, швейцарська компанія Tecpro показала свій проект морського дрона VIDAR FP, для роботи над яким залучена латвійська компанія VIC TEC.

На виставці було презентовано макет цієї розробки, латвійські підрядники в цьому проекті займаються виготовленням корпусу надводного апарата. Про це пише портал Naval News, котрий оприлюднив відповідне інтерв’ю із розробниками цього морського дрона.

Читайте також: Ворог почав використання дронів-мисливців з сітками для полювання на українські БПЛА

Окрім "екзотичності" країн походження підрядників у цьому проекті, там також привертають увагу й заявлені характеристики розробки, із якої випливає, що VIDAR FP створений по концепції тихохідного морського дрона берегової оборони із достатньо високим показником дальності та автономності ходу.

Зокрема зазначається, що довжина корпусу цього морського дрона складає 10,48 метрів, ширина – 2,58 метрів, осадка – 1 метр. При цьому заявляється, що швидкість ходу має складати всього 9 вузлів, дальність ходу – до 2000 миль, заявлена морехідність – до 9 балів, силова установка – два дизельні двигуни.

Демонстрація морського дрона VIDAR FP на Eurosatory 2024, фото - Naval News

Корисне навантаження – до 4 тон, зокрема один торпедний апарат (неназваного калібру), та шість морських мін; заявляється також можливість розміщення невеликого безпілотного літального апарата на прив’язі з тим, щоб покращити можливість виявлення цілей у відкритому морі.

При цьому є і такий цікавий момент: розробники швейцарського морського дрона VIDAR FP заявляють, що їх платформа здатна автономно виконувати завдання, має високий ступінь захисту від засобів РЕБ, і водночас – що для зв’язку із берегом використовуватиметься остання версія Starlink.

Раніше Defense Express розповідав про те, що міні-субмарина на 60 осіб десанту виглядає цікаво, хоча поки є лише макет.

Також ми писали про те, для чого будувати міні-субмарину в 600 км від Чорного моря, і як така зброя може допомогти.

Демонстрація морського дрона VIDAR FP на Eurosatory 2024, фото - Naval News
Читайте також: ЗСУ випробовують експериментальну американську легку 105-мм САУ 2-CT Hawkeye: навіть у США вона лише на випробуваннях