xcounter
#

Коли з’явиться перший прототип ЗРК "Кільчень", дещо про турецький винищувач з українськими агрегатами та верстат для "Антонова" за 200 млн грн: події тижня від Defense Express

11564
Оновлена самохідна пускова установка УСПУ-360 "Нептун" на базі Tatra
Оновлена самохідна пускова установка УСПУ-360 "Нептун" на базі Tatra

Перший прототип українського ЗРК великої дальності "Кільчень" КБ "Південне" обіцяє зробити за 3 роки; у Туреччині розпочали виробництво винищувача TF-X, в якому будуть агрегати від українських підприємств; "Антонов" купить за майже 200 мільйонів гривень клепальний верстат – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Про перший прототип українського ЗРК великої дальності "Кільчень"

ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля" розраховує на державну підтримку у створенні української зенітно-ракетної системи великої дальності "Кільчень".

Читайте також: Міністерство оборони України закупить у 2022 році ще одну партію БПЛА Bayraktar ТВ2
ЗРС
Рендер ЗРС "Кільчень"

Відповідне рішення може бути прийняте з боку Уряду вже за кілька місяців, стверджують представники КБ "Південне" в інтерв’ю "Донбас Реалії".

"Зараз розглядається програма розвитку ракетно-реактивного озброєння в Україні. Цей проєкт є у цій програмі – створення зенітно-ракетного комплексу великої дальності. Сподіваємось, що у найближчі місяць-два ця програма буде ухвалена, і проєкт зенітно-ракетного комплексу "Кільчень" буде розпочато", - зазначив генеральний директор КБ "Південне" Олександр Кушнарьов.

Розповіли дніпровські конструктори й про ймовірні терміни створення цього комплексу. Про ці деталі – в нашому матеріалі.

У Туреччині розпочали виробництво винищувача TF-X, в якому будуть агрегати від українських підприємств

Турецька компанія Turkish Aerospace Industries (TAI) виробила першу деталь для свого національного бойового літака (ММU) під позначенням TF-X. Про це у Twitter повідомив генеральний директор компанії Темель Котіль.

KF-X
Перша деталь, яку виготовили для турецького винищувача KF-X

Компанія TAI у проєкті є основним підрядником, тоді як різні оборонні та аерокосмічні компанії будуть виробляти деталі та підсистеми для цього літака – причому як місцеві, так і закордонні.

TF-X
Макет турецького перспективного винищувача TF-X

Так, як стало відомо Defense Express з власних джерел, українські підприємства теж долучаться до створення перспективного турецького винищувача, але, згідно з умовами контракту, деталі про цю співпрацю поки що не розголошуються.

"Нептун" та новий комплекс ППО

Генеральний конструктор-Генеральний директор ДП ДККБ "Луч" Олег Коростельов вважає, що зі створенням дослідного зразка перспективного зенітно-ракетного комплексу можна впоратись приблизно за 2 роки (з доведенням до стадії початку випробувань).

CД-300 перспективна ЗРК від ДККБ
Макет перспективної ЗРК середньої дальності від ДККБ "Луч" СД-300 на "Зброя та Безпека-2021"

Відповідний аванпроект зенітно-ракетного комплексу дальністю до 100 кілометрів (ймовірно, мова йде про ЗРК середньої дальності СД-300) вже захищено перед Міноборони, повідомив Олег Коростельов в інтерв'ю "Донбас Реалії". Деталі про цей проєкт розповідає Defense Express.

"Антонов" купить за майже 200 мільйонів гривень клепальний верстат

ДП "Антонов" (входить до складу ДК "Укроборонпром") уклало контракт щодо закупівлі сучасного клепального верстата з ЧПК - МРАС.

За інформацією, оприлюдненою на майданчику Prozorro, виконавцем замовлення обрано німецького виробника Broetje-Automation GmbH (у жовтні 2016 року всі акції компанії викупила китайська Shanghai Electric Group).

Клепальний верстат ДП
Клепальний верстат з ЧПК - МРАС від Broetje-Automation

Обладнання вартістю €6 612 000 (при первинній пропозиції у €6 96 млн) має бути поставлено до кінця 2022 року. Деталі про обладнання розповідаємо в окремому матеріалі.

Бойове застосування

Вмережі було оприлюднено відео успішного використання у бойових умовах українських некерованих боєприпасів з ударного дрона типу R18. Відповідне відео виклали на YouTube -каналі ГО "Аеророзвідка" 10 листопада 2021 року.

Як можна побачити, мультикоптер типу R18 завдає удари по цілям російських окупаційних військ, що перебувають на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської області України.

Ударний мультикоптер
Бомбардування цілі новим боєприпасом з ударного мультикоптера

При цьому використовуються боєприпаси, схожі на раніше представлені АТ "Завод "Маяк" для озброєння безпілотних апаратів типу "важкий мультикоптер" бойових кумулятивних РКГ-1600. Деталі – в нашому матеріалі.

Гарної неділі!

Читайте також: Перспективні "боги артилерії" Лукашенко, або які артилерійські системи розробляють в Білорусі