xcounter
#

Коростельов говорить, що в "Нептун" закладено близько 70% нового комплексу ППО

10786
Макет перспективної ЗРК середньої дальності від ДККБ "Луч" СД-300 на "Зброя та Безпека-2021"
Макет перспективної ЗРК середньої дальності від ДККБ "Луч" СД-300 на "Зброя та Безпека-2021"

Аванпроект перспективної ЗРК від ДККБ "Луч" вже захищений перед Міністерством оборони України, однак фінансування ДКР й досі не виконується

Генеральний конструктор-Генеральний директор ДП ДККБ "Луч" Олег Коростельов вважає, що зі створенням дослідного зразка перспективного зенітно-ракетного комплексу можна впоратись приблизно за 2 роки (з доведенням до стадії початку випробувань).

Відповідний аванпроект зенітно-ракетного комплексу дальністю до 100 кілометрів (ймовірно, мова йде про ЗРК середньої дальності СД-300) вже захищено перед Міноборони, повідомив Олег Коростельов в інтерв'ю "Донбас Реалії".

Читайте також: Перший прототип українського ЗРК великої дальності "Кільчень" КБ "Південне" обіцяє зробити за 3 роки
СД-300
Макет перспективної ЗРК середньої дальності від ДККБ "Луч" СД-300 на "Зброя та Безпека-2021"

За словами очільника ДККБ "Луч", значну кількість компонентів в новому ЗРК планують запозичити з вже відпрацьованих робочих рішень, наприклад, тих, що були використані при створенні комплексу РК-360МЦ "Нептун".

УСПУ-360 Нептун
Оновлена самохідна пускова установка УСПУ-360 "Нептун" на базі Tatra

"Ми беремо пускову "Нептуна" і ставимо ті ж 4 ракети, як на С-300, по-своєму їх встановлюємо. Ми говоримо – а командна машина, щоб усім цим управляти? А ось командна машина "Нептуна", її навіть не треба перероблювати, її просто потрібно перепрограмувати. У нас всі елементи вже є. Ба більше, я чому сміливо дивлюся на цю роботу, тому що у нас в "Нептуні" є фактично 70% комплексу", - відзначив Олег Коростельов.

РЛС
За планом, "робота" вітчизняного ЗРК виглядає наступним чином - постійний моніторинг простору "метровою" РЛС МР-1. У випадку виявлення загрози - вмикається "сантиметрова" 3D-РЛС 90К6, яка видає дані щодо цілі та будує її траєкторію. Як тільки ціль входить у зону знищення - приймається рішення щодо пуску ракети - яку на першому етапі "веде" модернізований "Зоопарк", а на термінальній ділянці ракета вмикає власну радіолокаційну головку самонаведення.

Для створення сучасної РЛС перспективної вітчизняної ЗРС (цілевказівки та оглядової) планується залучити досвід фахівців КП "НВК "Іскра", а для розробки нових головок самонаведення для ракети компанію "Радіонікс". Також на ДККБ "Луч" планують використати при створенні нової зенітної ракети певні напрацювання з проекту "Вільха" (наприклад, газодинамічний коригуючий блок).

протиракета
РС "Вільха" має схожий за принципом дії на запропонований в ракеті "Кільчень" та застосований в протиракеті РАС-3 MSE для комплексу Patriot PAC-3+ газодинамічний блок

"Нам залишилось просто взяти готовий хороший радар "Іскри". Ми додаємо, звичайно, станцію радіокорекції й додаємо свою ракету. А своя ракета ось вона – за основу ми беремо "Вільху" – там газодинамічне управління, ми повинні поставити головку, яку нам так само розроблять, як розробляли під "Нептун", - зазначив Генеральний конструктор-Генеральний директор ДП ДККБ "Луч".

Нагадаємо, раніше Олег Коростельов вже повідомляв, що для створення такого комплексу необхідно 2 роки та приблизно $40 млн.

Схема роботи комплексу ЗРК середньої дальності від ДККБ
Схема роботи комплексу ЗРК середньої дальності від ДККБ "Луч"

"З огляду на досвід роботи над ракетою і протикорабельним комплексом "Нептун", я називаю два роки. Ми з упевненістю говоримо, що цей ЗРК ми зробимо. Ми бачимо, що технічних проблем, які можуть завадити розробити й випробувати такий комплекс, немає", - наголосив він в інтерв'ю Defense Express у липні цього року.

СД-300 на
СД-300 на "Зброя та Безпека-2021"

Водночас Олег Коростельов повідомив, що наразі попри захищений аванпроект та інтерес українських військових (про розгляд питання щодо проведення дослідно-конструкторських робіт по перспективним ЗРС повідомляв, зокрема, начальник зенітних ракетних військ полковник Борис Генов у липні цього року) остаточного рішення й досі немає, як і відповідного фінансування.

Зброя та Безпека-2021
Макети ЗРК СД-300, УСПУ-360 "Нептун", нової пускової комплексу "Вільха-М" (всі на шасі Tatra та новітньої РЛС 90К6

"Для мене це загадка. Я докладаю величезні зусилля, щоб про це розповідати військовим високого рівня, я маю на увазі військових замовників. Розповідаю, направляю документи командувачам ППО, направляю документи в ту ж РНБО, самі ж військові замовили в нас ці аванпроєкти", - зазначив Олег Коростельов.

Читайте також: Необов’язково американська ЗРС Patriot: Україна веде перемовини щодо доступу до технологій ПРО з кількома країнами