xcounter
#

Перспективні "боги артилерії" Лукашенко, або які артилерійські системи розробляють в Білорусі

Модернізована ПУ БМ-21Б мобільного комплекса "Белград-2" на MILEX-2021
Модернізована ПУ БМ-21Б мобільного комплекса "Белград-2" на MILEX-2021
2626

Про певні тренди в розвитку власних артилерійських систем в Республіці Білорусь можна скласти уявлення по тих експонатах, що були представлені під час Міжнародної виставки озброєнь і військової техніки MILEX-2021, котра 23-26 червня 2021 року пройшла у столиці Білорусі Мінську

На виставці переважно демонструвалися мобільні установки РСЗВ. Серед них варто відзначити дві модернізовані системи 122-мм калібру, а саме: БM-21Б "Белград-2", що пропонувало ВАТ "2566 завод по ремонту радиоэлектронного вооружения" (2566 ЗРЕВ) i РСЗВ "Шквал" компанії Volavto), a також 80-мм комплекс "Флейта" та роботизований комплекс "Вистл" з 57-мм ракетами. Останні два презентувала державна компанія "Белспецтехника".

Модернізована ПУ БМ-21Б
Модернізована ПУ БМ-21Б мобільного комплекса "Белград-2" на MILEX-2021

Модернізована ПУ БМ-21Б мобільного комплексу "Белград-2" демонструвалася в експозиції 2566 ЗРЕВ. В рамках модернізації оригінальна частина ПУ БМ-21 була перенесена на нову платформу – шасі MAЗ-6317. Носій отримав систему стабілізації на вогневій позиції і платформу для транспортування запасних ракет. З урахуванням збільшення висоти машини, для навідника передбачено спеціальну кабіну. Також впроваджено комплекс нових засобів зв’язку і передачі даних.

Читайте також: У Білорусі роблять свій мобільний 120 мм міномет: майже як український "Барс-ММС"

ПУ БМ-21M має довжину 9405 мм, ширину 2700 мм i висоту 3350 мм. Швидкість руху на шосе становить 80- 85 км/год, a дальність ходу - 1000 (за іншими даними-1200) км при швидкості 60 км/год. Носій одночасно перевозить 80÷100 ракет, з яких 40 – в ПУ і 40 або 60 запасних – на платформі.

Модернізована мобільна 122-мм ПУ РСЗВ "Шквал" є модифікацією стандартної ПУ БМ-21 з покращеними ТТХ. Вона отримала нову систему навігації з приймачем супутникових сигналів, автоматизовану систему наведення, метеорологічну систему для автономного визначення умов стрільби та передачі останніх до автоматизованої системи управління вогнем.

Модернізована мобільна 122-мм ПУ РСЗВ
Модернізована мобільна 122-мм ПУ РСЗВ "Шквал" є модифікацією стандартної ПУ БМ-21 з покращеними ТТХ

Мобільний комплекс "Флейта" використовує в якості платформи-носія універсальну платформу Asilak SHTS компанії "Белвнештехника". Машину оснащено автоматизованою системою управління і керування вогнем "Альянс", a також бортовою навігаційною системою, що значно скорочує час виконання вогневого завдання, збільшує точність стрільби, а також уможливлює дію вогневого підрозділу під командою з одного центру управління.

В кабіні встановлено термінал командира АРМ-K, зінтегрований з системою "Альянс", що забезпечує автономне виконання вогневих завдань на базі даних щодо цілей, отриманих з інших джерел, артилерійських спостерігачів тощо. До функцій екіпажу входить контроль установок даних і ініціалізація стрільби. Термінал АРМ-K забезпечує у т.ч.: обробку метеорологічних, балістичних і топографічних даних; розрахунок параметрів стрільби, прийом і передачу даних щодо цілей; накопичування і обробку даних з бортової навігаційної системи БНК щодо актуального положення ПУ; автоматичне зображення цілі, що має бути обстріляна, на цифровій мапі; фіксацію актуальної дати і часу та тактичного номеру ПУ у інформаційному віконці; зображення стану направляючих ПУ (заряджені/порожні); визначення інтервалу між пусками ракет.

80-мм комплекс
Мобільний комплекс "Флейта"

"Флейта" пропонується у двох версіях – з 80 направляючими трубами (5 рядів по 16 труб) некерованих 80-мм авіаційних ракет сімейства С-8 або з пакетом на 16 направляючих для некерованих/керованих 122-мм ракет системи "Град".

Кути наведення пакета направляючих по вертикалі становлять діапазон від 0 дo 55°, а по горизонталі - 70° праворуч від поздовжньої площини і 102° - ліворуч. Решта є зоною заборони повороту пакету (кабіна) і становить 34°.

Мобільний комплекс
Мобільний комплекс "Флейта"

Роботизована система "Вистл" по суті становить зменшену версію "Флейти". Вона призначена для знищення легкої бронетехніки і живої сили противника у критичних ситуаціях, без необхідності наражати на обстріл власних військових. На думку розробників, система "Вистл" може бути особливо ефективною під час вогневої підтримки розвідувальних підрозділів, a також в урбанізованому середовищі. "Вистл" має 18 направляючих для 57-мм авіаційних некерованих С-5. Максимальна дальність вогню становить 4000 м.

Роботизована система
Роботизована система "Вистл"

Комплекс має два режими управління – на базі заздалегідь отриманих координат цілі (стрільба з закритих позицій) або ураження цілі, що знаходиться у полі зору. Дистанційне управління роботом можливе на дистанції до 5000 м, що забезпечує майже повну безпеку оператора. Передача даних і сигналів управління відбувається за допомогою захищеного радіоканалу.

Використання сучасних оптоелектронних систем забезпечує простоту управління і точність викриття та розпізнання цілей. На екрані оператора зображається образ з оптоелектронної системи спостереження; мапа з зображенням положення машини і елементів її руху; сфера бачення оптоелектронних приладів робота і оптична вісь; відстань до цілі; положення цілі на мапі і розрахована точка влучення.

Роботизована система
Роботизована система "Вистл" по суті становить зменшену версію "Флейти"

Бойовий робот "Вистл" оснащено оптоелектронною станцією "Чиж-Д", встановленою на бойовому модулі. Остання інтегрує телевізійну і тепловізійну камери, що мають різні поля зору, а також лазерний далекомір, що уможливлює викриття оператором великих цілей (типу БТР) на відстані понад 3300 м. Машина оснащена приладами для визначення власних координат, курсу і нахилу. Бортова апаратура спроможна автономно визначати кути піднесення і напрямку стрільби. Висока мобільність машини забезпечує можливість її використання на будь-якій місцевості і за будь-яких погодних умов.

Бойовий робот має довжину 2500 мм, ширину 1400 мм і висоту 1800 мм. Його повна маса становить 2200 кг. Ширина гусеничної колії 1100 мм, a кліренс 180 мм. Двигун гібридного типу, a у режимі патрулювання системи машини можуть живитися від бортових акумуляторів (24 години). Максимальна швидкість 5 км/год, a дальність ходу 30 кm. Дальність системи дистанційного управління на відкритій місцевості - 5000 м, але в урбанізованому середовищі цей показник не перевищує 2000 м.

Єдиною показаною на виставці ствольною артилерійською системою – і то у вигляді моделі – був перспективний 120-мм мобільний міномет на шасі бронемашини МЗКТ-490100 компанії "Белвнештехника". Система має складатися з шасі; автоматизованої системи керування, управління вогнем і зв'язку; бойового модуля і опціональної підсистеми розпізнавання.

До складу автоматизованої системи керування, управління вогнем і зв’язку входять: пульт управління, засоби зв’язку і передачі даних, термінал навідника, датчики положення машини, блок системи супутникової навігації і орієнтації. Опціонально може бути також метеорологічна станція.

Бойовий модуль становлять: міномет з приладами і датчиками кутового положення у двох площинах, боєприпаси (у спеціальному відділенні) i автономне джерело живлення. Опціонально: підсистема розвідки може бути збудована на базі тактичного БПЛА.

Міномет має відрізнятись збільшеною живучістю на полі бою завдяки високій тактичній мобільності, швидкому розгортанню і згортанню після виконання стрільби завдяки у т.ч. автоматизації опрацювання даних для стрільби і процесу наведення та збільшеній скорострільності. Модульна конструкція забезпечує інтеграцію з різними типами шасі. Мінімальна кількість екіпажу -2-3 особи. Також можлива адаптація до 82-мм міномету.

Зовнішній вигляд білоруської розробки на базі шасі бронеавтомобіля МЗКТ-490100
Зовнішній вигляд білоруської розробки на базі шасі бронеавтомобіля МЗКТ-490100

На моделі показано машину із модернізованим 120-мм мінометом 2Б11, a носієм є вантажівка МЗКТ-490100 (MЗКТ-500200). Міномет у похідному положенні знаходиться всередині машини і має гідравлічну систему розгортання (з опорою на плиту) і згортання. Час розгортання/згортання міномета – до 1 хвилини. Максимальна дальність – 7000 м, мінімальна – 480 м. Діапазон кутів піднесення від 45 дo 80°, в горизонтальній площині – в межах 120°. Пристрої наведення мають електрогідравлічні приводи. Бортовий боєкомплект становить 48 мін. Скорострільність має сягати до 12 пострілів за хвилину. Максимальна швидкість на шосе – 110 км/год.

Компанія "Белвнештехника" також показала нову версію системи керування і управління вогнем, передусім, для буксированих ствольних артсистем і РСЗВ, що становить подальший розвиток відомого аналога 70-х років 1В12. Головною зміною є носії системи. Оригінальна 1В12 базувалася на гусеничному шасі MT-ЛБ, тоді як наразі пропонуються легші, броньовані і неброньовані колісні платформи.

Машини розвідки і управління командира підрозділу (дивізіону) та командира батареї використовують бронемашини "Кайман", а управління начальника штабу підрозділу та офіцерів батарей – шасі вантажівок МЗКТ-500200. Загалом до складу системи входять: машина управління і керування вогнем командира підрозділу та три машини управління і керування вогнем командирів батарей (шасі "Кайман"), одна командно-штабна машина начальника штабу підрозділу і три машини управління офіцерів батарей (на шасі МЗКТ-500200).

БТР
БТР "Кайман"

Завданням машин розвідки і управління командира підрозділу та командирів батарей є викриття і визначення координат цілей вдень і вночі (також шляхом виставлення постів артилерійських спостерігачів) та управління вогнем підрозділу/батареї у взаємодії з бронетанковими та моторизованими /механізованими частинами. Екіпаж таких машин складається з 5 осіб. У складі обладнання знаходяться у т.ч. засоби розвідки і спостереження, навігаційна апаратура, засоби зв’язку і системи обробки інформації.

Командно-штабна машина начальника штабу підрозділу і машини офіцерів батарей забезпечують управління вогнем підрозділу і батареї: визначення власних координат і координат цілі, передача інформації, необхідної для орієнтації засобів ураження, отримання даних для стрільби в автоматизованому і неавтоматизованому режимах, підтримання зв’язку з вищими рівнями командування і вогневими засобами, обмін інформацією щодо метеорологічних даних, оцінки ефективності стрільби тощо.

БТР
БТР "Кайман"

Екіпаж складається також з 5 осіб. У складі обладнання знаходяться у т.ч. засоби розвідки і спостереження, навігаційна апаратура, засоби зв’язку і системи обробки інформації.

Нагадаємо, що раніше Defense Express писав про те, що являють собою представлені під час Міжнародної виставки озброєнь і військової техніки MILEX-2021 модерновий білоруський БТР - V2 (Volat V2) та удосконалений БТР "Кайман" з модулем АДУНОК-БМ-30.

Також ми писали про те, що Збройні Сили України почали нові випробувальні стрільби САУ "Богдана".

Читайте також: Білорусь показала прототип власного БТР та тонко натякнула на відмову від російського "Бумерангу"