xcounter
#

Збройні Сили України почали нові випробувальні стрільби САУ "Богдана"

2429
САУ "Богдана" під час вогневих випробувань у травні 2021 року / Фото: Військове телебачення
САУ "Богдана" під час вогневих випробувань у травні 2021 року / Фото: Військове телебачення

На початку липня цього року Генеральний штаб ЗСУ заявляв, що стрільби "Богдани" почнуться "в найближчий час" на полігоні "Ягорлик", по факту - почались наприкінці жовтня на полігоні "Алібей"

На Державному випробувальному полігоні Збройних Сил України "Алібей" стартували випробувальні стрільби самохідної артилерійської установки 2С22 "Богдана".

Про це свідчить повідомлення, розміщене на сайті Тузлівської територіальної громади Одеської області, у якій йдеться про те випробувальні стрільби "Богдани" відбудуться із 20 по 23 жовтня.

Читайте також: Розробники САУ "Богдана" розраховують на завершення державних випробувань у 2022 році
САУ 2С22 "Богдана" у "польових умовах", фото ілюстративне

Нагадаємо, що на початку липня цього року прес-служба Генерального штабу ЗСУ із посиланням на генерал-лейтенанта Радіона Тимошенко писала, що "у найближчий час" на полігоні "Ягорлик" мають стартувати стрільби "Богдани" на дальність до 40 кілометрів.

Як бачимо, випробувальні стрільби цієї системи почались по факту із лагом у три місяці, протягом яких було змінене місце проведення випробувань "Богдани".

САУ 2С22 "Богдана", задня проекція, фото ілюстративне

Як розповідав Defense Express, у травні цього року відбувся перший етап заводських випробувань САУ "Богдана" із бойовими стрільбами, який відбувався на полігоні "Широкий Лан".

За нашими даними, під час цих випробувань із "Богдани" було відстріляно щонайменше півсотні снарядів калібру 155-мм, мова про 155-мм снаряди М107 та Mod 272 (інертні) виробництва Турції, і також - про 155 мм артилерійські снаряди, які були закуплені у чеської компанії Excalibur Army, включно із далекобійними уламково-фугасні снарядами з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ.

Згодом, у відкритому доступі з'явилось відео, яке зображає фрагмент випробувальних стрільб на "Широкому Лані":

Додамо, що українська перспективна самохідна артилерійська установка калібру 155-мм має суттєво переважати за низкою ТТХ наявні в ЗСУ на озброєнні радянські зразки.

Так, за даними розробника, "Краматорського заводу важкого верстатобудування", дальність пострілу звичайним снарядом з перспективної колісної САУ становить до 40 км, а активно-реактивним - до 60 км. Тоді як максимальна дальність пострілу САУ розроблених за часів СРСР, зазвичай, не більше 20 км.

Далекобійні уламково-фугасні снаряди HE ERFB-ВВ, придбані для випробувань "Богдани". Наразі також проходять випробування українських аналогів 155-мм боєприпасів для цієї САУ

При цьому, дослідний зразок базується на шасі КрАЗ-63221 й наразі невідомо, на якій колісній базі планують збирати серійні вироби й чи буде потрібно (при переході на нове шасі) проводити додаткові випробування стрільбами.

Читайте також: В Україні відбулися випробування 155-мм осколково-фугасного снаряда для САУ "Богдана" (фото)