xcounter
#

Розробники САУ "Богдана" розраховують на завершення державних випробувань у 2022 році

Перспективна українська САУ "Богдана" під час вогневих випробувань у травні 2021 року
Перспективна українська САУ "Богдана" під час вогневих випробувань у травні 2021 року
5222

Водночас вони зауважують, що в Україні існує проблема з необхідними боєприпасами, яку потрібно вирішити або за допомогою імпорту, або власним виробництвом

Про деякі подробиці з розробки та ходу випробувань перспективної колісної самохідної артилерійської установки калібру 155-мм "Богдана" розповів головний конструктор проекту ПрАТ "Краматорський завод важкого верстатобудування" Євген Черманенко під час проведення круглого столу "Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії", що відбувся 15 вересня 2021 року в студії "Укрінформу"

Зокрема, він повідомив, що попри те, що в досить стислий термін – 2017-2018 роки була розроблена документація та створений дослідний зразок бойового модуля, подальші випробовування були фактично заморожені через відсутність необхідних 155-мм боєприпасів.

Читайте також: Чехія почала закупку САУ Caesar для заміни старих vz 77 Dana
САУ Богдана
Дослідний зразок САУ "Богдана" розпочав вогневі випробування у 2021 році

"Хочеться зауважити, що основним питанням, з яким ми зіткнулися під час виконання ДКР, це відсутність в країні виробника артилерійського пострілу. У нас немає снаряда, заряду, підривача, капсуля-запалювача. І як державна підтримка нам необхідний або дозвіл на зовнішні торговельні операції (ймовірно, з метою отримання можливості закупівлі необхідних боєприпасів), або підтримка виробника снарядів (вітчизняного) для такого озброєння", - наголосив Євген Черманенко.

При цьому, за його словами, спроби закупити у 2018 році потрібні боєприпаси за кордоном були безуспішні – "країни НАТО не давали дозволу на експорт даного виду озброєння".

снаряди 155 мм
Далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском калібру 155-мм HE ERFB-ВВ

Проблему фактично вдалося розв’язати лише на початку цього року (при цьому мова йде лише про закупівлю партії снарядів для випробувань одного зразка САУ).

САУ Богдана
"Богдана" виконана на шасі КрАЗ-63221

"В цьому році ми плануємо завершити попередні випробування, а в наступному році плануємо пройти державні випробування", - зазначив головний конструктор проекту "Богдана".

САУ Богдана
"Богдана" має зробити 1400 пострілів на максимальну дальність під час всіх випробувань

Окремо він також зауважив, що не бачить проблеми конкуренції з іншою колісною артилерійською установкою – 152-мм САУ Dana-M2.

САУ Dana-M2
152-мм САУ Dana-M2 у Києві

"Ми вважаємо, що не можна порівнювати "Дану" та "Богдану". Це різного ешелону машини", - відзначив він.

Читайте також: "Лелека-100" і вогнемети: Міноборони розповіло, скільки і якого озброєння уже отримали ЗСУ за ДОЗ-2021