xcounter
#

Коли F-16 з’являться в Україні - повна заява речника ПС ЗСУ про передачу літаків

6835
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Насправді питання термінів передачі того чи іншого озброєння від союзників часом доволі хитка тема з урахуванням перенесення термінів "вправо"

Цього року Україна має отримати на озброєння довгоочікувані багатофункціональні винищувачі F-16, і з кожним місяцем питання, а коли ж ці літаки нарешті посилять наші Повітряні Сили час від часу спливає у ЗМІ та соцмережах. А нещодавно посол Данії у Києві Оле Егберг Міккельсен, цитуючи прем’єр-міністра країни, заявив, що данські літаки мають прибути в Україну цього літа.

Водночас сьогодні ми маємо коментар від Повітряних Сил Збройних Сил України з приводу цього питання — речник служби Ілля Євлаш, відповідаючи на питання журналістів Новини.LIVE про те, коли ж ми нарешті отримаємо ці літаки, спершу відповів "після Пасхи".

Читайте також: Ізраїль зніме всі ЗРК Patriot з озброєння протягом найближчих тижнів: чи є варіанти отримати

Коментар про терміни передачі на відео з 2:43:29

Але, скоріш за все, це була іронічна обмовка з відсилкою на те, що терміни передачі озброєння від союзників у деяких випадках зміщуються "вправо". Бо далі у своєму коментарі Євлаш відзначає наступне: "Звичайно, що ми не загадуємо ці всі терміни, оскільки зрозуміло, що... вже декілька разів змінювалася ця дата, тому ми чекаємо... Наша задача — працювати вже з тим, що нам нададуть, ми не відповідаємо за постачання безпосередньо. Це вже питання до нашого вищого військово-політичного керівництва. Коли вони зайдуть в Україну, ми обов’язково про це з вами поговоримо".

P.S. Згодом у коментарі виданню "Українська правда" речник ПС ЗСУ відзначив наступне: "Після Пасхи це доволі розтягнуте в часі поняття. Звісно, Повітряним силам, як і всім українцям, хотілося б якомога швидше бачити у повітряному просторі багатоцільові винищувачі F-16, тому ми чекаємо на них якнайшвидше. Як тільки стане відомо, що перші F-16 прибули в Україну, ми прокомунікуємо це питання і повідомимо офіційно наших громадян про те, що у нас з'явилися ці багатоцільові винищувачі".

Також Євлаш прокоментував питання захисту цих винищувачів в Україні: "Як я вже казав, в ідеалі така практика є вже в багатьох країнах, як в Ірані, наприклад, в скелях видовбані спеціальні шахти, де вони можуть ховати свої літаки. У нас, звичайно, зовсім інакша ситуація. У нас немає скель, у нас немає часу і майна, щоб вирити спеціальні бункери, які б могли слугувати таким сховищем для літаків".

Тож, за словами речника ПС ЗСУ, Україна зараз вимушена шукати інші варіанти, шляхи та методи захисту літаків та їхнього розосередження, щоб F-16 могли ефективно виконувати місії як із захисту повітряного простору від російських ракет і ударних дронів, так і ударів по об’єктах російського війська на тимчасово окупованих територіях України.

Водночас на питання про те, чи українські F-16 будуть базуватися в Україні або ж розглядається варіант, коли свої майданчики можуть надати інші країни, Євлаш відзначив, що "цю інформацію ми не обговорюємо в прямому ефірі".

Читайте також: Чому удар по Рязанському НПЗ це про дещо більше та найкращий маркер