xcounter
#

Коаліція бронетехніки для ЗСУ створена: оголошено її основні задачі та учасники

7701
Коаліція бронетехніки для ЗСУ створена: оголошено її основні задачі та учасники

У бронетанковій коаліції вже п'ять країн, які постачають до України танки, БМП та бронемашини, але цілком можливо очікувати на її розширення

Для забезпечення Сил оборони України створена ще одна коаліція - на цей раз бронетанкова, яка почала свою роботу 26 березня у Варшаві. Її створення стало результатом спільної ініціативи Польщі та Німеччини, а згодом отримала підтримку Великої Британії, Швеції та Італії.

Як офіційно повідомив заступник міністра оборони Іван Гаврилюк, головна задача коаліції "посилити броньований щит Сил оборони України... забезпечити ефективне функціонування, технічне обслуговування, ремонт зразків техніки та озброєння, наданих нам союзниками".

Читайте також: Бойова частина "Циркона" розкрила найбільшу аферу міноборони РФ з безпорадною розробкою

Також окреслено чотири головні напрями над якими бронетанкова коаліція буде працювати:

  • постачання бронетехніки та боєприпасів до неї
  • технічне обслуговування та ремонт
  • підготовка екіпажів та технічного персоналу
  • відпрацювання ефективної тактики застосування

На фоні цього слід зазначити, що країни-члени коаліції доволі активно постачали бронетехінку до України. Наприклад, Німеччина передала до ЗСУ танки Leopard 2A6, а від роботи німецьких підприємств на пряму залежить забезпечення запасними частинами всіх Leopard 2. Також Берлін на постійній основі передає БМП Marder та бронемашини Dingo.

Marder
Marder

Роль Польщі також складно недооцінити, бо окрім Leopard 2 A4 Варшава, а танки цієї моделі проходять ремонт та відновлення саме у Польщі, передала величезну кількість танків радянських зразків. Також Польща постачає до України такі бронемашини, як Rosomak.

Швеція, окрім Strv 122 - версії Leopard 2A5, постачає БМП CV90 у виробництві яких на основі локалізації зацікавлена Україна. Велика Британія є постачальником не лише танки Challenger 2, а й бронемашин Mastiff та інших MRAP.

Мastіff
Мastіff

Роль Італії у постачанні до України бронетехніки, з наразі відомого, обмежилась передачею бронемашин Iveco LMV.

Вочевидь надалі ця коаліція буде лише розширюватись, бо, якщо брати лише європейські країни, то цілком логічно очкувати приєднання Франції, яка є постачальником бронетранспортерів VAB, колісних машин AMX-10RC. А також Іспанії, яка вже стає найбільшим донором Leopard 2, при цьому з опорою виключно на власні сили.

Читайте також: Давайте глянемо, як вертольоти з кулеметами знищували дрони хуситів, і чим нам це підходить