xcounter
#

Давайте глянемо, як вертольоти з кулеметами знищували дрони хуситів, і чим нам це підходить

25166
Дрон єменських хуситів у прицілі кулемета французького вертольота
Дрон єменських хуситів у прицілі кулемета французького вертольота

У пошуках форм протиборства варто розглянути усі можливі варіанти

В останній час з’явились повідомлення про те, що військово-морські сили країн Заходу в акваторії Червоного моря як мінімум в двох епізодах використовували бортові гелікоптери для ураження різних типів дронів єменських хуситів, що загрожували цивільному судноплавству.

В першому випадку 20 березня 2024 року бортовий вертоліт ймовірно із французького фрегата Alsace збив БПЛА хуситів, використовуючи кулемет калібру 7,62 мм, встановлений у дверях. В другому відому випадку гелікоптер німецьких ВМС знищив надводний дрон-камікадзе хуситів, при цьому також ймовірно використовувався вертоліт.

Західних оглядачів ці епізоди привабили, бо на їх думку виявилось цілком реальним знищувати дрони вартістю кілька десятків тисяч доларів, не витрачаючи дорогі та дефіцитні зенітні ракети вартістю понад 1 мільйон доларів за кожну.

Якщо вдаватись у деталі, то французи в згаданому вище епізоді могли застосувати або AS565 Panther, або ж більш потужний гелікоптер NH90. Що стосується німців, то на їх кораблях базуються протичовнові вертольоти Sea Lynx Mk88A, що призначені для протичовнової боротьби, в яких основне озброєння – дві легкі протичовнові торпеди. Але на Sea Lynx також може стояти і кулемет калібру 12,7 мм.

І на перший погляд справді виглядає так, що гелікоптери за певних умов цілком можуть виступати "шахедобійками", економлячи дорогі зенітні ракети. Тим більш, є дані, що кілька місяців назад подібний формат відпрацьовували на тренуваннях ВМС США. Але далі варто врахувати одразу кілька важливих нюансів.

По-перше, в обох випадках ці бортові гелікоптери діяли на заведенням від екіпажів своїх кораблів. Тобто точно не йшлось про те, що ці гвинтокрилі машини самостійно спочатку відшукали цілі, а потім уже їх розстріляли із бортових кулеметів. Наступний важливий нюанс – в обох епізодах бортові вертольоти виконували відбиття одиночних атак дронів противника. Але далі стає відкритим питання, наскільки ефективним це було б в умовах масованої атаки безпілотників противника.

У всякому випадку, сам факт використання західними країнами гелікоптерів з кулеметами замість ракет для знищення дронів маємо зафіксувати. Але також варто пригадати і про те, що Канада вивела з експлуатації тренувальні CT-155 Hawk, які можуть бути корисним для ЗСУ, зокрема в ролі тих же "шахедобійок".