xcounter
#

Китай у п’ять разів швидше купує нову зброю, ніж США: у чому проблема

26516
Китай у п’ять разів швидше купує нову зброю, ніж США: у чому проблема

Китай доволі швидко та ефективно закуповує зброю – США мають розробити дієві механізми у відповідь

У США занепокоєні темпами озброєння Китаю – офіцер Повітряних сил США Кемерон Холт, що відповідає за всі аспекти укладання контрактів, виступив з категоричним попередженням про швидкі успіхи Китаю в оборонних закупівлях. Про це йдеться в публікації видання The War Zone.

Так, за словами військового, наразі збройні сили Китаю отримують нову техніку "у п’ять-шість разів" швидше, ніж США – тому Пентагон має терміново переглянути свої підходи до розгортання нової зброї, тоді як Китай наразі все частіше змагається за лідерство у розробці всіх видів сучасних військових технологій.

Читайте також: У США тестують мікрохвильову ракету, що випалить усю електроніку армії РФ
авіаносець Китай
Спуск на воду новітнього китайського авіаносця Fujian, фото клікабельне

Стверджується, що наразі Пекін діє набагато ефективніше у швидкості закупівлі нової зброї, а за паритетом купівельної спроможності Китай витрачає приблизно один долар на 20 доларів, які витрачає США, але отримує ті самі можливості.

"Ми програємо, якщо не зможемо зрозуміти, як знизити вартість і збільшити швидкість у наших ланцюжках постачань оборонного призначення", – зазначає Холт.

Він вважає, що серйозна проблема, яка заважає США зрівнятися з Китаєм у швидкості, полягає в тому, як Сполучені Штати закуповують те, що потрібно військовим з точки зору оборонного обладнання, логістики та підтримки.

Так, хоча бюджетна структура, яка фактично фінансує ці закупівлі, може бути громіздкою, основна проблема полягає у системі забезпечення ресурсами. На думку Холта, процес військових закупівель у США буде й надалі не таким швидким і оперативним до того часу, поки не буде проведена відповідна реформа.

Зазначається, що чинна архітектура оборонних закупівель у США була налаштована на польові технології та можливості, які визначені на чотири роки наперед. Але така концепція має обмежене або навіть деградуюче застосування у сьогоднішніх реаліях, де швидко з’являються нові технології – це реальність, яку зміг прийняти Китай, але до якої американська система не змогла швидко пристосуватися.

Читайте також: Яку військову допомогу Китай може надати РФ: чи зважиться і чого це буде коштувати