xcounter
#

Китай спустив на воду свій третій авіаносець, і це примусило нервувати західних аналітиків

8978
Спуск на воду новітнього китайського авіаносця Fujian, фото з відкритих джерел
Спуск на воду новітнього китайського авіаносця Fujian, фото з відкритих джерел

Хоча китайці збудували цей корабель за дещо кращим проектом, аніж російський "Адмирал Кузнецов"

Китай сьогодні, 17 червня, спустив на воду уже третій свій авіаносець проекту Type-003, що отримав назву Fujian. Про це сповістив портал Naval News.

Відзначається, що це буде перший в строю ВМС Китаю авіаносець, який використовуватиме для старту літаків три електромагнітні катапульти, а не трамплін, як раніше. І уже за цією ознакою західні аналітики судять, що китайський Fujian може конкурувати за своїми характеристиками із американськими авіаносцями типу Ford та Nimitz.

Читайте також: Японія оголосила про розробку нової стратегії безпеки країни на тлі агресії РФ та загрози з боку Китаю
Новітній китайський авіаносець Fujian перед спуском на воду, фото з відкритих джерел

Окремим приводом непокоїтись для західних аналітиків став той факт, що свій новий авіаносець Китай назвав на честь провінції, що знаходиться якраз "напроти" острову Тайвань, він же Республіка Китай. Ну і також – що для обслуговування свого Type-003 та його авіагрупи Китай планує модернізувати одразу декілька об’єктів військової інфраструктури, зокрема летовище в Ліншуї та морські бази на острові Хайнань.

Якою буде чисельність авіагрупи новітнього китайського авіаносця – поки невідомо. Але уже анонсується, що Fujian зможе приймати зокрема новітні винищувачі J-35, аналог американських F-35C Lightning-II.

Спуск на воду новітнього китайського авіаносця Fujian, фото з відкритих джерел

Якщо простежити публікації на профільних ресурсах, присвячені спуску на воду третього китайського авіаносця, то побачимо приблизно таку картинку. Західні експерти остерігаються, що ввід у стрій ВМС НВАК авіаносця Fujian посилить міць китайського флоту у водах Тихого океану. Що в свою чергу може підштовхнути Пекін до силового вирішення "проблеми Тайваню".

Але якщо подивитись на це питання абстраговано, то для початку виникає питання – скільки часу потрібно буде Китаю, що ввести у стрій свій Type-003. Для початку – від закладки цього корабля до спуску на воду минуло аж 5 років.

Майбутній вигляд китайського авіаносця Fujian, ілюстративне зображення з відкритихджерел

В свою чергу, якщо взяти уже відомі характеристики, то можемо стверджувати, що Китай нарешті із третьої спроби зміг збудувати авіаносець за проектом кращим, аніж російський "Адмирал Кузнецов".

Хоча, звісно, справедливості ради окремо відзначимо, що на китайських авіаносцях ні разу не було проблем із силовими установками, літаки при посадці не розбивались, а кораблі не стояли у ремонтах тривалістю майже 10 років. На відміну від російських "колег".

Візуальне порівняння усіх трьох авіаносців, що уже збудував Китай - "Ляонін", "Шаньдун" та Fujian
Читайте також: Скільки бойових кораблів отримали ВМС Китаю в 2021 році (інфографіка)