xcounter
#

Китай розробив "копію" С-300, яка може стріляти по наземним та надводним цілям одночасно

2598
Така ракетна система отримала позначення WS-600L
Така ракетна система отримала позначення WS-600L

Перша презентація такого ракетного комплексу відбулась ще три роки назад, на цю розробку досі не знайшлись свої покупці

В Китаї зараз відбувається міжнародний аерокосмічний салон Airshow China 2021, що триватиме із 28 вересня по 3 жовтня 2021 року. Одним із експонатів виставочної експозиції Airshow China 2021 є тактичний ракетний комплекс китайської розробки WS-600L, пише ресурс Dambiev.

Дослідний "виставковий" зразок китайського ракетного комплексу WS-600L, зображення з відкритих джерел

Зазначається, що такий ракетний комплекс має дальність стрільби до 290 кілометрів, та може виконувати стрільбу і по наземним, і по надводним цілям. Також відомо, що по бажанню замовника комплекс WS-600L може отримати "контейнерне" виконання.

Читайте також: Китай вперше показує новий ударний БПЛА Cai Hong 6: більший та швидший за попередників (фото)
Китайська радіолокаційна станція А8-TG680, яка ймовірно може використовуватись для наведення ракети комплексу WS-600L

На перший погляд може видаватись, що тактичний ракетний комплекс із дальністю стрільби до 290 кілометрів, що може уражати наземні та надводні цілі одночасно, і може отримати "контейнерне" виконання – це перспективна ніша, що матиме чисельних покупців.

Однак парадокс – Китай досі не знайшов замовника на свою ракетну систему WS-600L. Більш того – такий комплекс поки що не зацікавив навіть армію Китаю, хоча здавалось би, що подібний комплекс має стати "ідеальною зброєю" для створення "зони закритого доступу" на морі.

Інфографіка, що демонструє можливі варіанти виконання ракетного комплексу WS-600L

Портал "Новости ВПК" розповідає, що перша презентація комплексу WS-600L відбулась ще в листопаді 2018 року, під час аерокосмічної виставки China Airshow 2018. Автори порталу відзначали, що ззовні WS-600L схожий на комплекс С-300 або ж його китайську ліцензійну копію HQ-9.

На виставці China Airshow 2018 комплекс WS-600L демонструвався саме у такому форматі

Деталі історії розробки комплексу WS-600L – відсутні у відкритому доступі. Тому можемо допустити, що його розробники із Sichuan Academy of Aerospace Technology вели роботу в ініціативному порядку, без окремого замовлення від представників НВАК.

Всупереч своїм непересічним характеристикам, комплекс WS-600L має поки що лише "виставкове" застосування. І цей приклад показує, що нашим конструкторам варто братись за роботи на кшалт адаптації протикорабельного комплексу "Нептун" для стрільби по наземним цілям лише за умови відповідного замовлення від Збройних Сил України або ж від експортних замовників.

Можливо, китайський WS-600L ще знайде своїх покупців або на "внутрішньому", або ж на експортних ринках
Читайте також: Повітряні Сили України "навчили" ЗРК "Бук", як збивати "Іскандери" та "Калібри"