xcounter
#

Є перше припущення, що справді може дати Південна Корея, і це AT-1K Raybolt

39474
Південнокорейський AT-1K Raybolt, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Південнокорейський AT-1K Raybolt, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо ці дані справді вірні, то заодно проглядається логіка поступового нарощення номенклатури поставок

Інтригою лишається питання, які ж саме зразки озброєння Південна Корея зараз буде готова передати Україні для відсічі російським окупантам. Можна висловлювати різні припущення самостійно, однак слід в першу чергу стежити за тим, що пишуть профільні південнокорейські ресурси, бо по ходу справи можуть виникати різні нюанси.

Наприклад, місцевий OSINT-аналітик Mason_8178 в своїй публікації на Twitter стведжує, що першими у поставках з Південної Кореї для ЗСУ можуть бути саме 105-мм і 155-мм артилерійські снаряди, та взагалі протитанкові ракетні комплекси AT-1K Raybolt.

Читайте також: Чи може Південна Корея робити ракети під M270, бо якщо так - нам це треба

Хоча офіційного підтвердження по цій інформації поки нема, її все рівно варто взяти до уваги та проаналізувати. Наприклад, якщо рішення Південної Кореї по таким номенклатурам поставок для України підтвердиться, це означатиме зокрема, що Сеул обрав логіку поступового нарощення військової допомоги нашій країні, і тут планка починається із важкого піхотного озброєння.

Слід окрему характеристику дати і по самому AT-1K Raybolt. Цей протитанковий ракетний комплекс був запущений у серійне виробництво влітку 2017 року, його можна назвати південнокорейським аналогом Javelin по сумі характеристик і технологічних рішень, закладених у цей ПТРК.

Відомо, що AT-1K Raybolt успішно використовувався урядовими військами Ємену під час боїв проти єменських хуситів у 2015-2018 роках, та армією Азербайджану у війні за Карабах в 2020 році.

AT-1K Raybolt має максимальну дальність стрільби в 2,5 - 3 кілометри, повна маса – 20 кілограмів, розрахунок – 1-2 особи.

Якщо виходити із логіки, що на даному етапі Південна Корея може постачати Україні в першу чергу важке піхотне озброєння, то тут доцільним буде згадати також і про ПЗРК KP-SAM Chiron, котрий зараз коштує дешевше, чим Mistral чи Piorun.

Весною цього року Румунія купила 54 такі ПЗРК за 100 мільйонів доларів, південнокорейський Chiron здатен вражати цілі на дистанції до 7 кілометрів та висоті до 3,5 кілометрів.

Читайте також: Як Південна Корея постачає озброєння і на що може розраховувати Україна