xcounter
#

Якщо розглядати AW101 як заміну Мі-14, то чекати 3 роки і коштуватиме майже 100 мільйонів євро за машину

4481
AW101, фото – Міноборони Польщі
AW101, фото – Міноборони Польщі

І це не кажучи про час на розбудову необхідної інфраструктури та підготовку персоналу

Польський портал Defence24 пише, що уже осінню 2023 року бригада морської авіації ВМС Польщі планує прийняти в експлуатацію усі чотири патрульні протичовнові вертольоти AW101, контракт на які був виданий чотири роки назад.

Перший AW101 має бути поставлений у Польщу в липні цього року, після чого пройде серію випробувань на PZL-Swidnik, при цьому тестуватимуть також і бортове обладнання та озброєння гелікоптера. На даний момент поляки уже збудували всю необхідну інфраструктуру для розміщення AW101, включно зі стоянкою, шістьма ангарами, складські приміщення та об’єкти для технічного обслуговування на аеродромі в приморському місті Дарлово.

Читайте також: У Польщу залетів "шпигун" з Білорусі на 290 км вглиб: аеростат загубили радари, тепер його шукає тероборона
Польський Мі-14ПЛ, фото ілюстративне, джерело - Defence24

На даний момент пілоти та авіатехніки до цих вертольотів все ще проходять курс навчання, що зараз триває у Великій Британії та має завершитись до 3 кварталу 2023 року.

Хоча розробником та виробником AW101 є італійська Leonardo, контракт загальною вартістю 380 мільйонів євро на поставку чотирьох таких машин та супутній сервіс у квітні 2019 року ВМС Польщі укладали із PZL-Swidnik, котре по факту лише один із підрядників.

Остаточне складання AW101 відбувається на потужностях Leonardo у Великій Британії, хоча і більша частина комплектуючих виготовляється саме на потужностях польського PZL-Swidnik. Поставка мала відбутись ще в 2022 року, але фактично затримується майже на рік через збої у виробничих та логістичних ланцюжках.

AW101, фото – PZL-Swidnik

Поставку цих вертольотів Міноборони Польщі замовляло за так званою "екстреною процедурою", для заміни патрульних вертольотів Мі-14 радянського зразка. За даними The Military Balance 2022, на початок минулого року в строю морської авіації польських ВМС залишалось шість Мі-14 у протичовновій версії та два Мі-14 в пошуково-рятувальній.

Читайте також: Поляки задумались, чому їх ППО не збила рашистську Х-55, і відповідь виявилась сумною