xcounter
#

Яка країна має майже цілу танкову бригаду Т-80У і чому ці танки ще досі не в ЗСУ

13752
Кіпрський Т-80У
Кіпрський Т-80У

Це вже не вперше, коли ця країна хоче виміняти свої радянські танки на західну техніку

Видання Army Recognition опублікувало матеріал, в якому йдеться про таке – що Кіпр нібито знову готовий повернутися до питання передачі своїх радянських бойових танків Т-80У. І хоча у виданні не "здають" свої джерела, на цю новину варто звернути увагу хоча б тому, що це не вперше, коли Кіпр намагається виміняти свої танки на щось потужніше.

Так, ще у квітні 2022 ЗМІ повідомляли, що Кіпр може виділити для України свої радянські БМП-3, танки Т-80 та ЗРК "Бук", але за умови, що Сполучені Штати Америки замінять ці системи новішими танками, БМП та ЗРК, втім така "схема" тоді так і не "вигоріла".

Читайте також: Голландія готова оплатити німецькі танки для ЗСУ, і схоже тут саме про ремонт старих Leopard 1 і Leopard 2

т-80у кіпр зсу танки
Кіпрські Т-80У, фото ілюстративне

Зараз же Кіпр нібито говорить про нові умови, за яких його Т-80У можуть поїхати в ЗСУ. Так, Кіпр хоче взамін отримати танки Leopard, але не від будь-кого, а саме від Греції – бо Кіпр переконаний, що саме від Греції вони можуть отримати "заміну" своїм Т-80У якнайшвидше і в цьому дійсно є своя правда.

Але разом з тим, як кажуть в Army Recognition, Греція, яка має під боком Туреччину, теж начебто не поспішає віддавати свої Leopard 2 "за просто так" і, ймовірна, на відміну від Кіпру, готова "почекати" ті самі німецькі Leopard.

бмп-1 греція
Греція погодилася обміняти свої 40 БМП-1 на Marder і навіть готова почекати, щоб німецькі БМП спершу отримали ЗСУ

Тим паче, що ми вже маємо прецедент, коли Греція виміняла свої радянські БМП-1 на німецькі Marder і хотіла отримати їх якнайшвидше, а тепер готова почекати, щоб свої Marder могли якнайшвидше отримати вже Збройні Сили України.

Говорячи про кіпрські Т-80У, тут передусім варто зауважити таке – Кіпр згідно з даними Military Balance, має на озброєнні аж 82 танки, і це майже ціла танкова бригада, за умови, що Кіпр погодиться передати всі свої радянські машини. І з урахуванням того, що Греція скоріш за все не буде постачати свої Leopard Україні, то це виглядає хорошою угодою для нас.

Але за умови, що Греція або погодиться передати свої Leopard Кіпру без "кільцевого обміну" ще з однією країною, або ж погодиться почекати, як це було з Marder, щоб спершу свої Leopard отримали ЗСУ – бо попри те, що "колективне постачання" цих танків для ЗСУ поки що офіційно не узгоджене, "вікно можливостей" для цієї зброї все ж залишається відкритим.

Читайте також: Швейцарія віддала Німеччині своїх 50 копій Leopard 2, і ці танки теж би могли посилити ЗСУ