xcounter
#

Як можливо модернізувати F-16 для України, що це дасть та чому важливо

4733
Нідерландські F-16 (всі фото: Koninklijke Luchtmacht)
Нідерландські F-16 (всі фото: Koninklijke Luchtmacht)

Коли мова йде про модернізацію F-16, то навіть літаки випущені у 80-х можливо підтягти до рівня найсучаснішого F-16 Viper

Цілком вірогідно, що багатоцільові винищувачі F-16 підготовка до передачі першої партії з 18 одиниць яких вже розпочалась, можуть пройти певну модернізацію з метою розширення можливостей. Останнє цілком виправдано враховуючи те, що Україна отримає не просто вживані F-16. Це літаки F-16 Block 10/15/15OCU, вироблені наприкінці 80 - на початку 90-х, які пройшли модернізацію Mid-Life Update - MLU у 2000-х роках.

При цьому насправді ця модернізація додатково ділилась на окремі пакети, які позначались як tape, кожен з яких оновлював окремі компоненти. Загалом для MLU існує сім основних tape, які ще могли мати підпункти, наприклад, M4.2 tape.

Читайте також: У СБУ показали ще один засіб для знищення кораблів рашистів у Чорному морі
F-16

Частина з них була реалізована, інша залишилась на папері, а через те що мова йде про оновлення літаків за програмою MLU ще у різних країнах за різними замовленнями, то це додає величезної складності у визначення, яка саме версія tape встановленана на кожному окремому літаку.

Але загалом можливо говорити про заміну РЛС на AN/APG-66(V)2 з дальністю виявлення цілей до 110 км, інтеграцію контейнерів типу Lantrin або Litening для високоточного озброєння, оновлення бортового комп'ютера, індикаційного обладнання, системи РЕБ, навігації та зв'язку, польотів на низьких висотах.

F-16

Відносно нідерландських F-16, то за наявною інформацією мова йде про одну з передостанніх з версій MLU - tape M6.2, яка передбачає, включно з попередніми оновленням, можливість використання AGM-154, GBU-39 SDB, GBU-54 LJDAM, а також AIM-120D, оновлення Link-16 та системи уникнення зіткнення з землею Auto GCAS.

Використання повітряними силами Нідерландів GBU-39 SDB підтверджено ще під час операції в Афганістані у 2006-2007 році. А на останніх офіційних фото під крилами літаків помічені й JDAM. А у 2020 році Нідерланди закуповували AIM-120D (точніше її експортну версію С-8), хоча вони могли бути призначені й для F-35, перші з яких набули операційної готовності у 2021 році.

Водночас це не означає, що F-16 MLU tape M6.2 є останнім можливим варіантом модернізації. Бо надалі ще була tape M6.5 з інтеграцією JASSM, AIM-9X та оновлення програмного забезпечення.

А наступним повноцінним пакетом оновлення є tape M7, яке передбачає заміну РЛС на нову AN/APG-83, інтеграцію JASSM-ER та ще ряд оновлень програмного забезпечення та деяких систем з нерозкритих 39 пунктів. Й об'єктивно у цьому переліку найголовніше - це якраз заміна AN/APG-66(V)2 на AN/APG-83.

Бо якщо перша бачить літаки на відстані 110 км, то AN/APG-83 з активною фазованою антенною решіткою - на 370 км. А це вже дозволяє повністю реалізувати весь потенціал ракети AIM-120D (С-8) із дальністю знищення цілей до 160 км. Таким чином F-16 MLU tape M7 є фактично аналогом Block 70/72. І інтеграція цього радара, а також нових системи РЕБ, таких як AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield, безумовно можливо вважати вкрай бажаним.

Водночас будь-яка модернізація означає те, що строки передачі літаків можуть бути посунутий на технологічний цикл модернізації. Хоча існує цілком вірогідна можливість того, що поки йде підготовка українських пілотів, ці роботи з модернізацією літаків, при цьому не обов'язково за наявними пакетами модернізації, йдуть паралельно, або цілком можуть стосуватися наступних партій літаків.

Читайте також: Повітряні сили ЗСУ продовжують різанину російської авіації: за один день "мінус" Су-30 та Су-34