xcounter
#

Іранські бойові кораблі запливли на 20 тисяч км в іншу півкулю у Тихий океан

9220
IRIS Dena (75)
IRIS Dena (75)

Куди саме тримають курс іранські кораблі наразі невідомо, але вони вже пропливли декілька десятків тисяч кілометрів і не збираються зупинятись

Схоже, що Іран намагається нагадати світу, що має власний військово-морський флот, який здатний діяти у світовому океані.

Як мінімум два кораблі військово-морських сил Ірану були днями помічені поблизу Французької Полінезії у північній частині Тихого океану. Командування французького тихоокеанського командування продемонструвало знімки з борта патрульного літака Falcon 200.

Читайте також: Після аварії з F-35 будуть "приземлені" деякі з винищувачів, що налітали менш як 40 годин

Відповідно до повідомлення, іранські кораблі повідомили, що йдуть на південь від Маркізьких островів для транстихоокеанського переходу. Таким чином, вони знаходились у близько 20 тисячах кілометрів від Ірану в іншій півкулі.

На самих знімках зафіксовано фрегат класу Moudge, водотоннажністю 2000-2500 тонн, головним озброєнням є протикорабельні ракети Qader (4 одиниці) з дальністю польоту до 300 км. Протиповітряну оборону забезпечує ЗРК середньої дальності Mehrab (відносно дальності фігурують неофіційні оцінки на рівні від 40 до 75 км та навіть 120 км).

З огляду на фото, мова йде про IRIS Dena (75), який був спущений на воду у 2016 році та у строю з 2021 року.

IRIS Dena (75)
IRIS Dena (75)

Разом із ним у Тихому океані знаходиться IRIS Makran - прероблений на військове судно танкер класу Aframax, який і має забезпечити такий довгий для корабля класу фрегат океанський похід під час якого кораблі не заходять у будь-які порти.

Поява цього корабля у складі ВМС Ірану відбулась у 2021 році. Вважається, що він був побудований у Японії на верфі Sumitomo Heavy Industries та будувався для нафтової компанії з ОАЕ та отримав назву Al Buhaira, у 2013 році перейменований на Beta. У 2020 році він був зафіксований в іранському порту Бендер-Аббас після чого перетворився на IRIS Makran. На ньому був встановлений вертолітний майданчик та розвідувальна апаратура. Існує припущення, що він може бути плавбазою для ударних катерів.

IRIS Makran
IRIS Makran

IRIS Makran вже вдруге забезпечує такий тривалий похід. У 2021 році він разом з IRIS Sahand ("однокласник" IRIS Dena) прибув до Санкт-Петербурга на святкування 325-річчя ВМФ РФ. Куди саме тримають курс іранські кораблі зараз - невідомо. Але торік вважалось, що замість РФ іранські кораблі йшли до Венесуели.

Читайте також: У РФ спробували "позитивно" підбити підсумки "оборонки" за 2022 рік: що з цього вийшло