xcounter
#

Іран "вигадав" собі втаємничену гіперзвукову ракету, хоча раніше не повідомляв про випробування такої зброї

4583
Пуск іранської балістичної ракети Fateh-110
Пуск іранської балістичної ракети Fateh-110

В Ірані кажуть, що така ракета буде передусім призначена для протидії протиракетним системам противника

Іран стверджує, що йому вдалося створити "удосконалені гіперзвукові балістичні ракети". Таку інформацію оприлюднила іранська державна новинна агенція IRNA з посиланням на командувача повітряно-космічними силами Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) бригадного генерала Амір-Алі Гаджизаде.

Так, сьогодні, 10 листопада, він заявив, що КВІР створив "гіперзвукові балістичні ракети, що здатні долати розвинені системи протиповітряної оборони".

Читайте також: У Пентагоні оголосили можливі зміни щодо постачання ATACMS у випадку застосування РФ іранських балістичних ракет
Zolfaghar
Іранська балістична ракета Zolfaghar

Говорячи про нову розробку, Гаджизаде не повідомив жодних деталей і загалом обмежився досить загальними фразами про цю втаємничену гіперзвукову ракету.

Він стверджує, що вона "має високу швидкість" і передусім "націлена на протиракетні системи противника". Гаджизаде каже, що ця ракета є "великим стрибком поколінь у ракетобудівничій галузі".

гіперзвукова ракета
Російська гіперзвукова ракета "Кинжал", фото ілюстративне

Звичайно, що до такого повідомлення, тим паче без жодних доказів, можна ставитися досить скептично. Так, тут можна згадати, що Іран, попри те, що знаходиться під санкціями аж з 1979 року, зрештою зміг "видати" власні балістичні ракети.

З іншого боку, як вже ми розглядали раніше, велике питання виникає до ефективності цих балістичних ракет, реальна точність яких становить близько 500 метрів від точки прицілювання.

Зрештою, як пишуть у Reuters, варто звернути увагу і на той факт, що раніше Іран офіційно не повідомляв про проведення випробувань такої ракети і загалом ця країна любить "іноді перебільшувати свої збройові можливості".

Читайте також: Скільки "літаючих мопедів" Іран може зробити за місяць, і як ці дрони потім доставляються в Росію