xcounter
#

Хоча вертольоти FARA скасували, але новітні двигуни треба й для інших машин: новий етап для Black Hawk

2162
Двигуни T901, фото— Lockheed Martin Sikorsky
Двигуни T901, фото— Lockheed Martin Sikorsky

Йдеться про створені у рамках програми Improved Turbine Engine Program двигуни T901, які мають замінити T700

Компанія Lockheed Martin Sikorsky у своєму пресрелізі від 27 червня розповідає, що здійснила поставку двох армійських двигунів нового покоління, які призначені для встановлення на багатоцільові гелікоптери UH-60M Black Hawk, у компанії відзначили, що це постачання свідчить про новий етап у рамках модернізації цього типу гелікоптерів.

Йдеться про двигун T901, створений у рамках програми Improved Turbine Engine Program (ITEP), і який замінить T700, що з’явився у 70-х роках.

Читайте також: Є деякі країни без бойових вертольотів, і для них є рішення у форматі "літаючого ПТРК"
двигуни T901
Фото — Lockheed Martin Sikorsky

Новий двигун забезпечує збільшення потужності на 50%, і також очікується зниження витрат протягом життєвого циклу у порівнянні з попередником завдяки інтеграції більш живучих компонентів, розповідають у Defense News.

Програма двигунів T901 зіштовхнулася із затримками, їх спричинили як проблеми у ланцюжку постачань, так і безпосередньо із розробкою технології, зокрема близько року тому йшлося про те, що інтеграція цього двигуна на гелікоптери Black Hawk буде проведена із затримкою аж у два роки.

Що цікаво, двигун T901, крім встановлення на такі машини, як UH-60M Black Hawk та AH-64 Apache, також передусім був призначений для новітніх розвідувальних гелікоптерів, що у США створювалися у рамках програми Future Armed Reconnaissance Aircraft Program (FARA).

Так, хоч у цю програму вже й вклали близько 2 млрд доларів, але у січні цього року Пентагон несподівано (втім, доволі логічно) прийняв рішення про її скасування. Нагадаємо, що створені у рамках FARA гелікоптери Bell 360 чи Raider X мали б зрештою замінити весь парк Bell OH-58D Kiowa, і ще також половину парку гелікоптерів AH-64 Apache.

Причому програму FARA скасували вже після того, як компанії Bell та Sikorsky отримали для своїх прототипів двигуни ITEP. Зрештою, в Sikorsky вирішили скористатися залишками фінансування у рамках FARA на 2024 рік, щоб протестувати двигуни ITEP перед тим, як встановлювати їх на Black Hawk.

Як повідомляється, орієнтовно протягом місяця встановить двигун на гелікоптер для проведення реальних наземних випробувань (вони триватимуть близько пів року), а згодом й польотів. Причому нові двигуни одразу отримають дві машини, щоб пришвидшити процеси тестування.

Читайте також: Ізраїль має для однієї з країн план викупити у США вертольоти Black Hawk та модернізувати їх