xcounter
#

Є деякі країни без бойових вертольотів, і для них є рішення у форматі "літаючого ПТРК"

2101
Легкий гелікоптер AH-6i Little Bird, фото - Boeing
Легкий гелікоптер AH-6i Little Bird, фото - Boeing

Але це може бути дуже дорогий "літаючий ПТРК", порядка півсотні мільйонів доларів за одиницю

Корпорація Boeing розглядає Фінляндію як "сильного кандидата" та потенційного покупця легких ударних вертольотів типу AH-6I Little Bird, котрі можуть бути платформою під різні зразки керованого озброєння, зокрема протитанкові ракети Hellfire.

Сама Boeing планує робити акцент на тому, що Фінляндії, як і будь-якій країні НАТО, що напряму межує з Росією, "потрібні протитанкові можливості", особливо зважаючи на досвід повномасштабної війни РФ проти України. Ну і крім того, фінська армія використовує легкі гелікоптери серії MD 500, котрі в свою чергу виступили основою для створення AH-6i. Про це пише портал Janes.

Читайте також: На Заході оцінили, скільки ракет для ППО могла отримати Україна після лютого 2022 року

Від Defense Express у цій історії пропонуємо звернути увагу на кілька моментів. Перший і найголовніший із них – на даний момент армія Фінляндії взагалі не має в своєму розпорядженні ударні вертольоти, тому в теорії можна оцінити, що можлива поставка AH-6i як легких та компактних і водночас потужних машин має замістити цю лакуну.

Тим більш, що якщо вдаватись у дані The Military Balance 2023, то на початок минулого року армійська авіація ЗС Фінляндії мала в строю 20 транспортно-десантних вертольотів NH 90 TTH та сім Hughes 500 модифікацій D та E. Підрозділи ВПС Фінляндії своїх вертольотів не мають взагалі.

Якщо продовжувати про сам AH-6i, то тут мова про машину, котра активно використовується Силами спеціальних операцій США, і яка при злітній масі всього у 1610 кілограмів може взяти на борт або до 5 осіб десанту, або різні варіанти бойового навантаження два блоки LAU-68D/A під сім APKWS, або дві ракети AGM-114 Hellfire, або два FIM-92 Stinger. Також на цьому вертольоті передбачено два окремі вузли для підвіски стрілецького озброєння.

При цьому слід зазначити, що максимальна швидкість польоту AH-6i складає до 282 км/год, максимальна дальність польоту – до 430 кілометрів.

Але далі треба розуміти, що попри всю компактність цієї машини, насправді експортний цінник на AH-6i може доволі "кусатись".

Наприклад, на початку 2024 року Державний департамент США погодив дозвіл на продаж Таїланду восьми таких вертольотів за 400 мільйонів доларів, тобто виходило, що за цією угодою один AH-6i коштував взагалі 50 мільйонів доларів за одиницю. Що окрім всього іншого одразу ставить питання про пошук значно дешевшої альтернативи в плані протитанкових засобів.

Легкий гелікоптер AH-6i Little Bird, фото - Boeing
Читайте також: Південна Корея теж має схожі на "Искандер" свої ракети, але там є ще цікавіше