xcounter
#

Франція збільшує закупівлю артилерійських боєприпасів, але цифри виглядають відверто замалими

11922
Франція збільшить закупівлю боєприпасів
Франція збільшить закупівлю боєприпасів

Але в цій ситуації важливо те, що для боєприпасної галузі Франції, яка активно набирає оберти, замовлення власних збройних сил є невеликою частиною загального об'єму

Після того, як виявилось, що запаси боєприпасів у збройних силах Франції не дозволяють навіть проводити повноцінні навчання за вимогами НАТО, міноборони країни вирішило зрушити ситуацію з місця.

Варто зазначити, що наразі у французькому війську річна норма витрат 155-мм снарядів для навчання складає 69 пострілів на рік на одну гармату. А це приблизно вдвічі менше за норматив Альянсу. А враховуючи кількість артилерійських систем у 102 одиниці - це означає, що наразі збройні сили Франції витрачають близько 7 тисяч боєприпасів на рік.

Читайте також: Хорватія остаточно вирішила, що буде робити зі своїми Мі-8 і чи відправляться вони в ЗСУ

Через те, що ця інформація потрапила у французькі ЗМІ із закритого парламентського звіту, вона вимагала відповідної реакції, якою вочевидь стала прес-конференція міністра оборони країна Себастьян Лекорню. На якій він повідомив, що міноборони країни збільшить замовлення на боєприпаси. А загалом планується вийти на 15 тисяч комплектних боєприпасів у межах наступного періоду з 2024 по 2030 рік.

Тобто збройні сили Франції будуть отримувати дійсно більше снарядів, але насправді це буде майже мінімальна межа виконання нормативу НАТО на навчання і це за умови, якщо не буде збільшена кількість артилерійських систем.

А для 200-тисячних збройних сил 15 тисяч 155-мм боєприпасів на рік виглядають доволі малою кількістю. Зокрема для ЗСУ це, за опосередкованою інформацією, десь на 5-7 днів активного використання артилерії. Але справедливо буде зазначити, що для збройних сил Франції, артилерійські системи вочевидь знаходяться десь на других-третіх ролях. Хоча на самі французькі військові вважають, що збройним силами Франції необхідно мінімум 215 CAESAR, а для виходу на адекватні норми кінця Холодної війни - 425 155-мм артсистем.

CAESAR
Кількість артсистем напряму пов'язана із кількістю боєприпасів

Але вихід на таку кількість "стволів" означає й те, що міноборони Франції повинно не тільки закупити нові артилерійські системи, а й постійно щорічно закуповувати не 15 тисяч боєприпасів, а у два чи чотири рази більше.

Водночас потреби французької армії все ж таки не сильно впливають на реальні промислові потужності французької боєприпасної галузі. Зокрема головний виробник Eurenco вже повідомив, що 2/3 продукції йде на експорт і це буде стала тенденція з подальшим розширенням. Зокрема компанія поновлює виробництво порохів у Франції, а також поглиблює кооперацію, зокрема з Австралією для збільшення виробництва боєприпасів.

Читайте також: Підводний човен для війни в Чорному морі, хто штампує по 35 HIMARS в місяць та інші новини й події тижня війни від Defense Express