xcounter
#

Епопея з передачею GLSDB нарешті добігає кінця, а це нові далекобійні можливості для ЗСУ на 150 км

3981
GLSDB, фото Saab
GLSDB, фото Saab

Залишається невідомим, а скільки ж всього GLSDB отримає Україна у першій партії і які плани щодо подальших постачань

Вчора ввечері, 30 січня, західні ЗМІ заявили, що вже сьогодні Україні можуть передати довгоочікувані високоточні боєприпаси GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) для ракетних систем M142 HIMARS та M270 MLRS, але в американському оборонному відомстві обмежилися доволі загальними формулюваннями і відмовилися надавати конкретику щодо цього питання.

"Що стосується бомби малого діаметра, то, як ми відзначили минулого року, ми надамо Україні GLSDB у рамках програми USAI, зусиль з підтримки обороноздатності. Проте з міркувань безпеки ми не збираємося підтверджувати конкретні терміни", — відзначив на брифінгу речник Пентагону Пет Райдер, відповідаючи на питання, чи може він підтвердити повідомлення видання Politico про передачу GLSDB Україні.

Читайте також: Які далекобійні можливості має Україна для ударів по ворогу

GLSDB
GLSDB, фото — Saab

Де повідомили ось таке — що Пентагон успішно протестував новий високоточний боєприпас дальньої дії і що вже сьогодні, 31 січня, вона "прибуде на поле бою". Цю інформацію видання повідомляє з посиланням на двох американських посадовців і ще двох осіб, що знайомі з процесом перемовин.

Нагадаємо, про ймовірну передачу ЗСУ високоточного озброєння GLSDB стало відомо ще в листопаді 2022 року, тоді відзначалося, що Міноборони США обдумує пропозицію з Boeing передати Україні озброєння, якого немає навіть в арсеналі американського війська.

А вже за декілька місяців, 3 лютого, у рамках чергового пакета оборонної допомоги на 2,175 млрд доларів, США офіційно оголосили про передачу Україні цього далекобійного озброєння, з яким ЗСУ матимуть більше можливостей здійснювати удари на дальність до 150 км.

Втім, строки передачі цього озброєння тоді офіційно не були оголошені, а згодом почалася ціла історія з регулярними переміщеннями дат "вправо", що зрештою змусило замислитися над питанням, у чому нібито могла бути складність поєднати дві існуючі речі в одну, бо ж йдеться про поєднання двигуна від некерованого реактивного снаряда M26 (для M270 та HIMARS) та плануючої бомби GBU-39/B.

Сьогодні відкритим залишається питання, а скільки ж всього GLSDB Україна може отримати у першій партії. Раніше відзначалося, що в першій партій може бути 24 одиниці, а загалом у 2024 році США поставлять Україні 750 одиниць цих високоточних бомб.

Читайте також: США розкрили обсяги Foreign Military Sales у 2023 році, які більші за минулий рік на понад 50%