xcounter
#

Двигун для винищувача шостого покоління: у США обрали п’ять компаній для створення прототипу

11023
Двигун для винищувача шостого покоління: у США обрали п’ять компаній для створення прототипу

Двигун адаптивного циклу забезпечить суттєву підвищену потужність для майбутніх винищувачів

Повітряні сили США уклали контракти з низкою компаній на суму майже 4,9 млрд доларів на розробку прототипів адаптивного двигуна для своїх винищувачів наступного покоління. Про це повідомляє видання Defense News.

F-35
Винищувач F-35

Контракт отримали п’ять компаній – General Electric, Pratt & Whitney, Boeing, Lockheed Martin і Northrop Grumman – кожна компанія отримала до 975 млн доларів на виконання етапу прототипу програми адаптивного двигуна нового покоління.

Читайте також: Чи вдалося вирішити проблему, через яку ПС США "приземлили" свої F-35

Цими контрактами ПС США фактично розширили ринок адаптивних двигунів, на якому досі домінували GE Aviation і Pratt & Whitney, що належать Raytheon Technologies.

Двигун XA100 F-35
Двигун XA100

Ці дві компанії розробляли двигуни у рамках програми Adaptive Engine Transition Program, яка передбачає створення нового двигуна для винищувача F-35. У ПС США заявили, що робота над цими прототипами, включно до інтеграції, буде завершена до липня 2032 року.

Двигун адаптивного циклу – це нова турбіна, що може змінювати потік повітря залежно від потреб літака в ефективності чи додаткові потужності. Відомо, що ПС США фінансують розробку цього типу двигуна ще з 2007 року.

Читайте також: Знищити ворога в небі: як новий радар перетворить F-16 на "F-35 без стелс-технологій"