xcounter
#

День сьомий війни: у противника починається агонія, Україна отримує більше Байрактарів та "Джевелінів" (постійно оновлюється)

8922
Знищена техніка ворога в Бучі, фото з відкритих джерел
Знищена техніка ворога в Бучі, фото з відкритих джерел

У цій гілці Defense Express вестиме хроніку подій 2 березня. Та даватиме повідомлення лише із офіційних джерел та заяв воєнно-політичного керівництва України

Окупаційна війна РФ проти України триває вже сьомий день. Нині - 2 березня.

22:50 - Збройні Сили України здійснили близько 50 влучних ракетних ударів ракетами "Вільха". Завдяки розробці ДККБ "Луч" знищено командні пункти управління ворога, засоби протиповітряної оборони та РЕБ тощо.

Читайте також: Що Захід має надати Україні швидко, щоб допомогти на полі бою

22:40 - Відповідно до данних української ровіздки Кремль розглядає можливість ввести у РФ з 4 березня воєнний стані. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

"На сьогодні, якщо у Путіна не вистачає гарматного м’яса, то він може брати тих дітей, яких він буде призивати в армію для того, щоб відправляти сюди, щоб вони потрапляли в нашу "м’ясорубку". Я не розумію, навіщо він це робить", - розповів Данілов, передає "Укрінформ".

22:22 - Ще один російський Ка-52 долітався.

21:59 - Сили спецоперацій попередили, що не будуть брати у полон артилеристів армії РФ, як кару за обстріли цивільного наслення.

"Позвони маме в последний раз. Скажи, что скоро сдохнешь, шакал. Мы не смерть, мы хуже!", - йдеться у повідомленні.

22:35 - Рашисти завдали удар по залізничному вокзалу у Києві, через який йде евакуація тисяч жінок і дітей.

21:31 - Головне управління розвідки Міністерства оборони Україниоприлюднює список особового складу 20-ї гвардійської мотострілецької дивізії ЗС РФ та пообіцяло знайти кожного з цього списку. Сам список доступний за цим посиланням.

21:23 - Реальний стан просунення армії РФ в Україну - тонкі та вкрай розтягнуті логістичні лінії по трасах.

21:22 - РФ завдала ще одного удару по цивільному кораблю третої країни. У судно "Banglar Samriddhi" (прапор Бангладеш), яке перебувало на рейді п. Ольвія, ВМС РФ нанесений ракетний удар . Одна ракета потрапила в надбудову. На судні пожежа. Для порятунку екіпажу направлено 2 буксира. Про це повідомила Адміністрація морських портів України.

21:08 - Міноборони звернулось до місцевих на тимчасово зайнятих ворогом територіях.

"З вашою допомогою наша армія швидше здолає і вижене окупантів. Треба позбавити російські війська тилової підтримки. Не чіпайте танки. Тільки, якщо дуже хочеться. Знищуйте тилові колони. Вони йдуть за колонами з бронетехнікою", - йдеться у зверненні.

20:54 - Рашисти вдарили по Успенському соборі у Харкові. В ньому від обстрілів вкривались цивільні, на щастя, ніхто не постраждав.

20:25 – керівник Луганської оперативної обладміністрації Сергій Гайдай надав оперативну інформацію станом на 18:00 по луганському напрямку.

На Луганському напрямку українські захисники ведуть важкі бої з російськими окупантами.

На даний час воїни Об’єднаних сил міцно утримують свої позиції та завдають втрат агресору.

Поблизу Новотошківського ворог намагався прорвати позиції наших військ, але зазнав невдачі і відступив. Російські війська здійснили спробу втекти з поля бою, але відмінно спрацювали українські артилеристи. Знищено змішану колону військової техніки загарбників: 1 танк, 2 броньовані машини піхоти і 2 вантажних автомобіля з особовим складом.

Чотири громади області протягом дня обстрілювали російські окупанти.

О 15:20 окупанти намагалися пробитися в Сєвєродонецьк, проте ЗСУ відбили атаку.

До обіду внаслідок обстрілів у Сєвєродонецьку постраждав дитсадок, в бомбосховищі якого знаходилося 10 людей, з них 8 діти, вони евакуйовані. Влучили в спортивну залу ЗОШ16. Також пошкоджено чотири житлові будинки, в них повилітали вікна.

Сєвєродонецьк сформував самооборону з чоловіків міста.

Обстріли продовжуються, знаходьтеся біля укриттів.

Сусідній Лисичанськ так само обстріляли в обід.

Авіаударом знищено Лисичанський пивний завод, загинула одна цивільна людина.

Всередині міста потрапляння в будівельний магазин та телевізійну вишку.

Також пошкоджено житловий будинок.

Гучно було і в Попасній.

Влучання в вагоноремонтний завод та пошкоджено житловий будинок.

Гірська громада у вкрай важкій ситуації, через обстріли, що не вщухають, ДСНС, комунальники, газовики, електрики, влада не можуть дістатися до сіл, аби розпочати відновлювальні роботи та доправити харчі, ліки.

Чекаємо на тишу.

Старобільськ сьогодні вразив виконанням гімну, зустрічаючи ворожі танки. Своєю рішучістю та мужністю, містяни прогнали ворога з міста, а медики відбили автівку, яку окупант хотів забрати.

Потягом сьогодні евакуйовано близько тисячі людей.

20:16 – в Україну прибула друга партія ПТРК Javelin від Естонії.

20:12 – сьогодні рятувальники Бучанського району Київської області спільно з волонтерами евакуювали більше двохсот мешканців Бородянки, передає ДСНС України. Люди більше двох діб були заблоковані під завалами будівель, знаходились в підвалах і погребах.

19:59 – російські загарбники знищують інфраструктуру мирних міст, зазначають у Міноборони України.

Сьогодні вони вдарили із ствольної артилерії та із реактивних систем залпового вогню по житлових масивах ПОПАСНОЇ, а також по ПОПАСНЯНСЬКОМУ ремонтно-вагонному заводу. В СЄВЄРОДОНЕЦЬКУ окупанти обстріляли дитячий садочок.

Протягом доби підрозділами ДСНС ДОНЕЦЬКОЇ та ЛУГАНСЬКОЇ областей здійснено 11 виїздів на ліквідацію наслідків бойових дій. Ліквідовано 4 пожежі, де з вогню врятовано 1 людину.

Також, здійснено 5 залучень до надання допомоги населенню. Зокрема було евакуйовано з населених пунктів ЧАБАНІВКА та КОМИШУВАТЕ 7 осіб з них 6 дітей.

Крім цього підрозділами ДСНС України у Луганській області в місті СТАРОБІЛЬСЬК забезпечено електроживлення магазину з метою реалізації продуктів харчування населенню. Здійснено прибирання уламків після обстрілу в місті НОВОАЙДАР. Забезпечено розвезення питної води, продуктів харчування та засобів гігієни до 2 місць укриття в місті СЕВЕРОДОНЕЦЬК.

На даний час:

- відсутнє газопостачання в населеному пункті БУРІВСЬКЕ внаслідок пошкодження газопроводу. Роботи по відновленню поки що не проводяться;

- пошкоджено газопровід в населеному пункті ЛИСИЧАНСЬК;

- внаслідок пошкодженння лінії електропередач відсутнє електропостачання та теплопостачання в населеному пункті ЛИСИЧАНСЬК. Без тепла залишилося 1264 абонента та без електропостачання - 4134 абонента;

- внаслідок знеструмлення СВІТЛИЧАНСЬКОЇ насосної станції в населеному пункті ЛИСИЧАНСЬК, без водопостачання залишилися населені пункти НИЖНЄ, СВІТЛИЧНЕ та НОВОТОШКІВКА;

- без газопостачання залишилася міська адміністрація та 15 житлових будинків в населеному пункті ЗОЛОТЕ в наслідок пошкодження газопроводу низького тиску.

Згідно даних ВЦА ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ з 24.02.2022 року було евакуйовано близько 2 тис. осіб, дані по евакуйованим з території Донецької області встановлюються.

19:43 – рашисти фактично тримають жителів міста Тростянець у заручниках, повідомляє голова Сумської ОДА Дмитро Живицький. Вони розставили ударну техніку між будинками жителів міста: у центрі, на вулиці Благовіщенська, поблизу поліції тощо.

19:22 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Агресія проти України», яка засуджує вторгнення росії в Україну й вимагає від РФ негайно вивести війська з української території.

Рішення було ухвалено безпрецедентною кількістю голосів під аплодисменти - «за» проголосували 141 країна, «проти» - 5, утрималися - 35. Проти проголосували Росія, Білорусь, Північна Корея, Еритрея, Сирія.

18:54 – Генеральний штаб ЗСУ публікує оперативну обстановку станом на 18:00 2 березня.

"Триває сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському вторгненню.

На Волині підрозділами Збройних Сил України створено надійну систему оборони. Ведеться постійне спостереження за характером дій противника, який проводить демонстраційні дії вздовж кордону України.

На приморському напрямку українські захисники продовжують ведення оборонної операції, успішно стримуючи переважаючі сили противника. Нашими підрозділами знешкоджено десант, що намагався висадитись в районі міста Миколаєва.

Продовжують мати місце факти здачі у полон груп російських солдатів та офіцерів, а також відмов продовжувати наступ.

Повітряними Силами ЗС України здійснюється відбиття нападів з повітря. З початку російського вторгнення по території України ворогом випущено понад 180 ракет. Крім військових об’єктів значних втрат зазнала цивільна інфраструктура та житлові квартали населених пунктів.

Російські окупаційні війська порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права вдаються до мародерства та вбивств місцевого населення, зокрема і дітей. Моральний дух окупаційного війська вкрай низький.

За поточну добу до тридцяти бойових літаків порушили повітряний простір України, переважно з боку Республіки Білорусь, та здійснили бомбардування цивільного населення.

Підрозділи Збройних Сил України звільнили Макарів Київської області та закріпились у місті.

Визначені сили та засоби здійснюють оборону міста Києва, продовжують вести систематичні бойові дії та утримувати визначені райони.

Ворог деморалізований та продовжує нести втрати в особовому складі та військовій техніці!"

18:42 – залишимо для історії: російська армія зазнала приголомшливої поразки під Крутами, передає Крутівська ОТГ. За неофіційними даними, окупаційні війська РФ втратили там близько 200 солдатів та офіцерів.

18:39 – Україна спроможна швидко вирішити всі ключові питання для членства в ЄС, передає Укрінформ з посиланням на заяву міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби Телеканалу "Рада".

18:15 - 14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого і 95 окрема десантно-штурмова бригада ЗСУ звільнили Макарів Київської області та закріпилися там.

17:38 - Ще одні вкрай цікаві документи рашистів. На цей раз планувальні документи одного з підрозділів батальйонної тактичної групи 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського Флоту Російської Федерації.

"Виходячи з отриманої інформації, відомо, що плануючі документи на війну з Україною були затвердженні ще 18.01.22 року, а сама операція із захоплення України мала пройти протягом 15 діб", - пише Оперативно-тактичне угруповання "Схід".

17:15 - Рашисти у Енергодарі почали стріляти по цивільному населенню та закидувати гранатами.

17:11 - Увага! Жодна бригада ЗСУ не веде окремий чат у Telegram. Якщо ви бачите такий - просто блокуйте.

16:29 - Наслідки ще одного удару рашистів по цивільним кварталам Харкова.

16:13 - Служба безпеки України і волонтери створили ще один спільний сервіс для збору даних про переміщення окупантів. Посилання на цей ресурс: https://www.findokupant.com.

15:08 - Миколаїв готується прийняти бій з рашистами. У випадку необхідності мости будуть підірвані, заявив мер міста Олександр Сєнкевич, передає УНІАН.

"Зранку велика колона рушила з Херсонської області в бік Миколаївської, в бік міста Миколаєва. Відпрацювала наша артилерія, відпрацювала наша авіація. Частина ворога була розбита, частина пішла іншими дорогами в напрямку Вознесенська. Насправді, у Миколаїв вони не заходять. Ще з початку війни ми постійно розводимо мости, а також демонтуємо з цих мостів механізми для їх зведення. Мости ці дуже старі, тому ці механізми неможливо відновити швидко. Більш того, мости заміновані, і у разі потрапляння збройних сил РФ на територію міста ми будемо приймати міський бій, мости будуть підірвані, щоб вони не змогли просунутися далі", - заявив Сєнкевич.

15:01 - Ніяких "зелених коридорів" окупаційна армія РФ створювати не буде, попереджає Центр протидії дезінформації.

14:37 - ЗСУ закликає українців допомогти у знищенні ворога простим та зручним шляхом - за допомогою чат-бота у Telegram t.me/stop_russian_war_bot. Саме на нього слід надсилати інформацію щодо місцезнаходження окупантів та їхні сили.

14:12 - Рашисти знову вдарили по цивільному населенню Харкова.

13:37 - Генштаб ЗСУ публікує оперативну інформацію станом на 12.00 02.03.2022 щодо російського вторгнення.

Збройні Сили України на окремих напрямках починають перехоплювати ініціативу у російських окупантів. Ворог намагається втримати боєздатність своїх підрозділів розуміючи, що “легкої прогулянки” не вийшло. Він намагається уникати прямих зіткнень не тільки з Українським військом ,але й цивільними мешканцями, які блокують рух його колон. На території України перестає діяти російська пропаганда і “освободітєли” усвідомлюють, що їх тут ніхто не чекав.

На Волинському напрямку противник втратив ініціативу та активних дій не проводить.

На Поліському напрямку російські окупанти продовжують просування в напрямку Макарів – Брусилів – Фастів та частиною сил – на Київ.

На напрямках на Малин та Ірпінь втратили наступальний темп, зазнали значних втрат та зупинені на невигідних рубежах.

На Чорнобильському напрямку, ворог намагався розвинути наступ у напрямку Демидів та Ірпінь, але також втратив наступальний потенціал, зупинений.

На Житомирщині - намагається розмістити передові підрозділи в районах населених пунктів Гореничи, Шпитьки, Петрушки.

Одночасно, противник розгортає польові та логістичні табори в районах населених пунктів Бородянка, Катюжанка, Гавронщина.

На Сіверському напрямку ворог зі складу 1 танкової армії та 20 загальновійськової армії ЗС РФ, що вів наступальні дії у напрямку Краснограда та Ізюма з метою створення умов для оточення угруповання об’єднаних сил, поніс втрати та зупинений на рубежах Богодухів, Чугуїв, Шевченкове.

На Чернігівському напрямку противник зупинений.

На Ніжинському напрямку – здійснив переміщення у напрямку Нова Басань, Козелець.

На Донецькому напрямку противник силами 1, 2 АК та 8 армії основні зусилля зосередив на меті виходу до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей. Мети не досягнув, блокувати Маріуполь не зміг.

На півдні противник вдається до спроб продовжити наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь.

У Чорноморській операційній зоні російські окупанти продовжують підготовку до проведення морської десантної операції на Чорноморське узбережжя України (райони Затока, Одеса). Відзначено розгортання корабельних груп флоту у відкритому морі.

Ворог деморалізований та продовжує нести втрати в особовому складі та техніці.

Російська пропаганда тріщить по швах! Разом переможемо!

13:33 – опубліковано брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича щодо ситуації з російським вторгненням. З головного – сьогодні, 2 березня, відбудеться другий раунд переговорів з Росією. Делегації будуть у тому ж складі.

13:17 – вночі, 1 березня, на Київщині зав’язався запеклий повітряний бій між парою винищувачів МіГ-29 бригади тактичної авіації Повітряних Сил ЗС України та парою російських Су-35С.

В результаті повітряного бою обидва літаки рашистів були знищені! Разом із ракетами класу «повітря-повітря» із МіГ-29 по окупантах відпрацювали й зенітні керовані ракети комплексу С-300 місцевої зенітної ракетної бригади повітряного командування «Центр».

13:03 – "Залізна завіса" все більше опускається над агресором. Світові компанії ідуть з Росії, адже не хочуть мати відношення до «кривавих грошей». Росія практично оголосила дефолт. Для Росії закрили небо більшість цивілізованих країн. В цей же час Україна стає все сильнішою. Європейський парламент прийняв заявку України на вступ до ЄС", – опубліковане звернення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

13:00 – в ДК "Укроборонпром" відзвітував про проведену за крайні дві доби роботу. Окремо відзначають, що постійно підвищується кількість виїздних ремонтних бригад.

12:42 – станом на 2 березня 12:30 Збройні Сили України вибили ворога з Миколаєва, він був вимушений відступити у бік Баштанки, повідомляє голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

12:33 – Данія вчора, 1 березня, передала Україні партію протитанкових гранатометів, повідомляють у Міноборони країни.

12:19 – у Генштабі ЗСУ публікують чергові фото захопленої та знищеної техніки окупанта.

12:10 – українські військові у Горлівці завдали окупанту серйозних втрат і найближчим часом планують закріпити там свої позиції, таку інформацію Укрінформу підтвердили у Збройних Силах України.

12:06 – якщо пропустили – за посиланням ранкове звернення Президента України Володимира Зеленського.

12:01 – на Миколаїв рухаються ворожі війська, серед них і гелікоптери з Криму – місто готується дати відсіч окупантам, зазначив міський голова Олександр Сенкевич, передає Укрінформ.

"Ситуація ускладнюється, російські окупаційні війська затискають Миколаїв у кільце. Наразі йдуть бої з Херсонського напрямку і в районі Калинівського кільця. Наші воїни дають бій, ми готуємося до війни з ворогом всередині міста", – зазначив він.

11:58 – в Енергодарі Запорізької області, де розташована атомна електростанція, місцеві мешканці заблокували дорогу російським окупаційним військам, повідомляє міський голова Дмитро Орлов.

11:51 – Головне управління ДСНС України у Житомирській області публікує оперативну інформацію станом на 10:00 2 березня. Після нічної атаки ворога і є жертви серед цивільного населення.

11:44 – секретар РНБО Олексій Данілов зазначає, що вчора, 1 березня ворог дістав потужного удару у відповідь по всіх фронтах, тому вимушений робити перегрупування і мобілізувати додатковий резерв. Тактична ініціатива поступово починає переходити до України.

11:37 – Київ відправив гуманітарну допомогу в місто Буча, яке обороняється від російських військ на підступах до Києва, повідомляє мер міста Віталій Кличко.

11:22 – Україна отримає допомогу від Австралії – літак з військовою та медичною допомогою має сьогодні відправитися з європейської бази.

09:40 – Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що ВМФ РФ вдався до нової провокації проти цивільного судноплавства. Кораблі ЧФ РФ примушують цивільне судно HELT зайти у небезпечний район, щоб прикриватись ним як "живим щитом".

09:14 – Генеральний штаб ЗСУ навів дані по втратам противника за період з 24 лютого по 2 березня:

  • особового складу - 5840 осіб
  • літаків – 30 од,
  • гелікоптерів – 31 од,
  • танків ‒ до 211,
  • бойових броньованих машин ‒ 862,
  • артилерійських систем – 85,
  • засоби ППО - 9,
  • РСЗВ - 40,
  • цистерн з ПММ - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 3,
  • легкі швидкісні катери– 2 одиниці,
  • автомобільної техніки - 355.

08:37 – Міністр оборони Олексій Рєзніков виступив із новим зверненням до громадян України. Головні тези – ворогу все складніше утримувати боєздатність. Натомість Україна отримує все більше озброєння, щоб громити агресора, зокрема додаткові безпілотні комплекси Bayraktar TB2 та ПТРК Javelin.

Події першого дня війни можна переглянути тут. Події другого дня – тут. Хроніку нічних боїв за Київ третього дня ми виклали ось тут.Хроніка інших подій третього дня війни ось тут. Про те, що відбувалося у четвертий та п'ятий день війни, йшлся у відповідних публікаціях за 27 лютого та за 28 лютого 2022 року. Шостий день війни – у хроніці за 1 березня.

Читайте також: Як завести та угнати покинутий окупантом БТР