xcounter
#

Чому в історії про Китай і польські МіГ-29, які вже могли б бити рашистів, не варто ігнорувати важливу деталь

27516
Польський МіГ-29
Польський МіГ-29

У ЗМІ з’явилася вкрай цікава інформація про те, чому польські МіГ-29 не долетіли до ЗСУ. Але, як це часто буває – в цій історії є свої "підводні камені"

Британське видання The Spectator з посиланням на власні джерела опублікувало матеріал, в якому стверджується таке – Китаю вдалося відмовити США від передачі Україні польських винищувачів МіГ-29.

Якщо опустити передісторію, то її суть в наступному – ще в березні, менш ніж за два тижні після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, США та Польща активно обговорювали передачу ЗСУ винищувачів МіГ-29, і така інформація була підтверджена на рівні представника Білого дому.

Читайте також: У F-35 знову знайшли "проблему": наскільки вона серйозна та до чого тут Китай

Але попри те, що Польща була готова передати винищувачі МіГ-29 Україні, у США зрештою вирішили, що замість винищувачів МіГ-29 Україні більш потрібні системи ППО, зокрема, ЗРК С-300.

Польській МіГ-29
Польській МіГ-29

Як стверджують у виданні, у процес постачання ЗСУ польських МіГ-29 втрутився Китай – через побоювання ескалації конфлікту аж до ядерної загрози. Зрештою, Вашингтону та Пекіну нібито вдалося домовитися, що замість угоди по польських винищувачах для ЗСУ Китай обіцяє, що його генерали "зроблять все можливе, щоб знешкодити путінську ядерну загрозу на оперативному рівні".

Разом з тим, у контексті історії з постачанням ЗСУ винищувачів радянського (!) виробництва від європейських союзників можна згадати, що у липні прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер офіційно повідомив, що Словаччина надасть Україні винищувачі МіГ-29AS.

МіГ-29AS
МіГ-29AS

Звичайно, тут можна зробити ось таке обережне припущення – що нібито з моменту історії з Китаєм і польськими МіГ-29 у березні вже пройшло чимало часу і після постачання ЗСУ, наприклад, таких систем, як HIMARS, передача радянських літаків сприймалася б РФ не так "болісно" і не мала таких негативних наслідків, які б "занепокоїли" інші країни.

З іншого боку, тобі постає й таке питання – чому тоді питання передачі польських МіГ-29, здається, остаточно "заглухло", з урахуванням прецеденту зі словацькими літаками? Як висновок до цієї історії можна сказати таке – що до появи офіційних коментарів з боку США, Польщі чи навіть Китаю до висловлених у матеріалі тверджень варто ставитися зі здоровим скептицизмом.

Читайте також: Китай має "копію" рашистського "Кинжала", і вже показав цю ракету на публіці (фото)