xcounter
#

​Чому генерали РФ часто стають "вантажем 200": про великі відносні втрати серед командирів дивізій та бригад

21206
​Чому генерали РФ часто стають "вантажем 200": про великі відносні втрати серед командирів дивізій та бригад

У втратах армії РФ прослідковується певна аномалія із високою часткою вбитих офіцерів

Армія РФ активно втрачає офіцерський та керівний склад, як вже писав Defense Express, станом на початок серпня за даними Russian Officers killed in Ukraine, які збирають дані з російських соціальних мереж та трофейних документів, було ліквідовано понад 1000 офіцерів. Тобто це мінімальна кількість, яка просто потрапила у публічний простір, попри намагання РФ сховати втрати, записування у зниклі безвісті тощо.

Defense Express також має дані, що дозволяють оцінити втрати офіцерів різних звань відносно їхнього числа у ЗС. Наявна кількість офіцерів наведена за офіційними даними міноборони РФ на початок 2021 року, але за рік вони змінилися не настільки, щоб не можна було визначити певні тенденції.

Читайте також: Наочна перевага високоточних снарядів у дії: коли на "опорник" вистачить декілька пострілів Excalibur чи PGK (відео)
офіцери рф

І поєднання початкової кількості та даних щодо ліквідованих офіцерів РФ, відносно яких існує інформація про звання, дозволяє сформувати наступну залежність (у дужках вказано число верифікованих вбитих офіцерів та частка, яка вбита):

  • Генералів та адміралів - 360 (10 або 2,7%)
  • Полковників та капітанів 1-го рангу - 2670 (34 чи 1,3%)
  • Підполковників та капітанів 2-го рангу - 10449 (67 або 0,6%)
  • Майорів та капітанів 3-го рангу - 20195 (135 або 0,7%)
  • Капітанів - 33389 (206 або 0,6%)
  • Старших лейтенантів та лейтенантів - 49345 (516 або 1%)

Зрозуміло, що не усі офіцери з переліку перебували у бойовому складі, з них не усі були на фронті, а з останніх не усі брали участь у боях. З іншого боку, далеко не повний і список втрат. До того ж у ньому лише вбиті, а поранених повинно бути приблизно втричі більше, та не усі вони повернуться у війська. Але нас цікавить порівняння відносних втрат офіцерів різних звань.

І тут з'ясувалося, що найбільших відносних втрат зазнали генерали та адмірали (2,7%)! Вдвічі менше - у полковників та капітанів 1 рангу (1,3%), а у офіцерів у званнях нижче вони ще вдвічі менше (0,6-0,7%). І лише у старших лейтенантів та лейтенантів відносні втрати підвищуються до 1%.

Причини великих відносних втрат генералів (та меншою мірою - полковників) лежать, переважно, у їхній головній відповідальності перед вищим керівництвом за поразку у боях тау в некомпетентності більшої частини підполковників та майорів. Відомо, що деякі генерали вже поплатилися своїми посадами за поразки.

Арміями зазвичай командують генерал-лейтенанти (рідше генерал-майори), дивізіями - генерал-майори (рідше - полковники), бригадами - полковники (рідше - генерал-майори), батальйонними тактичними групами - майори та підполковники (рідше капітани).

штаб рф

І ось, коли ці генерали та полковники бачили, що підлеглі їм майори та підполковники разом зі своїми БТГр зазнавали чергової поразки, або не могли виконати бойове завдання, вони терміново виїжджали на передову (разом зі своїми штабами), щоб особистим командуванням виправити становище. Це засікала українська розвідка та давала цілевказівку на застосування артилерії.

Також слід звернуту увагу на великі відносні втрати лейтенантів та старших лейтенантів 52% від верифікованих даних. Але це пов'язано з тим, що в армії РФ не розвинута сержантська ланка, і саме лейтенанти командують взводами, ротами, батареями.

офіцери рф

І лише російські генерали армії та генерал-полковники поки що втрат не зазнали. Але це просто через те, що вони дуже рідко бували на передовій.

Читайте також: Західні ракети "повітря-земля" для українських літаків: чи можливо інтегрувати крилаті стелс-ракети до МіГ-29 та Су-27