xcounter
#

Чим історично важлива атака наших БПЛА біля Таганрогу, навіть якщо там про буксир та баржу

6515
Дрон-камікадзе "Лютий", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Дрон-камікадзе "Лютий", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Або дещо про зростання можливостей далекобійних ударів Сил оборони України

Є повідомлення від російських ЗМІ, що учора 9 червня 2024 року близько 21.00 в районі російського порту Таганрог наші безпілотники влучили по буксиру "Инженер Смирнов" та баржі "Секция-179". Повідомлення супроводжується відеокадрами, на яких видно доволі потужний вибух після влучання.

В даній історії не варто звертати окрему увагу лише на сам характер цілі, тут варто одразу підкреслити саме історичний характер цієї атаки. Оскільки це був перший за весь час повномасштабної війни удар нашими безпілотниками по російській цілі в акваторії Азовського моря. Що заодно означає суттєве зростання можливостей по далекобійним ударам від Сил оборони України.

Читайте також: Чому AASM Hammer під Су-25 це і вимушений крок теж, і що далі може чекати на ці літаки

Почнімо хоча би із того, що для такого влучання в районі російського Таганрога безпілотникам ЗСУ потрібно було обійти дуже щільну систему ППО російських окупантів у прифронтовій зоні, і це таки вдалось. Окремо цікавим є параметр розміру цілей, по яким відбулось заявлені влучання в цій атаці.

Буксир "Инженер Смирнов" належить до проекту 81200 та має довжину і ширину корпусу в 31,4 метри та 10,2 метри відповідно, баржа "Секция-179" - до проекту P-156, де довжина та ширина корпусу складає 114,5 метрів та 14,07 метрів відповідно.

Іншими словами, ці уражені судна мають "плюс-мінус" такі ж габарити, як і кораблі ЧФ РФ, котрі перейшли в Азовське море під виглядом "не втечі, але навчань". Тобто слідом за баржою та буксиром наступною ціллю може бути щось потужніше, і таки зі складу Чорноморського флоту.

Перехід російських кораблів до Азовського моря, 6 червня 2024 року

Окремо цікава і водночас таємнича історія полягає в тому, як саме могло відбутись це влучання. Бо тут сходу виникає така версія – нашим інженерам вдалось створити систему телекерування для наших далекобійних БПЛА, яка дозволяє передавати зображення в режимі реального часу та відповідно наводитись на ціль. Якщо так, то виходить, що цей удар по баржі та буксиру був лише "першою ластівкою" у відпрацюванні такої технології для ЗСУ.

Варіант із можливим ударом "по координатам" відкидати не варто також. Ну бо є прецедент, наприклад, що перша "обкатка" Shahed-136 в реальних бойових умовах відбулась в 2019 році ударом саме по надводній цілі (ізраїльський танкер).

Але навіть якщо підтвердиться таки лише друга версія, це все рівно означає можливий початок систематичного терору, якого тепер зазнаватимуть російські комунікації в Азовському морі.

Морський порт в Таганрозі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: А яка зброя є у Куби, куди йдуть кораблі РФ з ракетами "Циркон", і чому про це пишемо