xcounter
#

Чи важко вчитися на Leopard і чим він кращий за Т-72: досвід чеських танкістів в освоєнні німецького танка

19868
Leopard 2A4 у "навчальній" версії, фото з архіву Бундесверу
Leopard 2A4 у "навчальній" версії, фото з архіву Бундесверу

Чеські танкісти розповіли про свої враження від німецьких Leopard та про навчання на ці бойові машини

Міністерство оборони Чеської Республіки розповіло про "перший досвід чеського солдата" з німецьким танком Leopard – вісім водіїв та техніків чеської армії майже місяць проходили курс початкової перепідготовки на "важку броню" з Німеччини.

Навчання проходили на базі центру німецької армії в Мюнстері, неподалік від Гамбургу, й тривали з 17 жовтня по 11 листопада. На засвоєння теоретичної частини та втілення теорії на практиці чеські військові витрачали близько восьми годин на день.

Leopard 2A4 у
Leopard 2A4 у "навчальній" версії, фото з архіву Бундесверу

Навчали чеських танкістів німецькі інструктори за допомогою перекладача, усього для навчання було виділено вісім танків – по чотири для чехів та німців. Як відзначає один з чеських військових, під час теорії бійців знайомили з технікою водіння та технічним обслуговуванням, "на практиці все випробували у реальному житті на справжніх танках".

Leopard 2A4
Leopard 2A4, фото ілюстративне

Нагадаємо, що Чехія у рамках "кругового постачання" має отримати від Німеччини танки взамін на поставлені Т-72 для ЗСУ, всього йдеться про 14 одиниць Leopard 2A4 та одну БРЕМ Büffel, а також боєприпаси, запчастини та супутні послуги.

Міноборони Чехії називає Leopard 2A4 "старими, але доволі функціональними танками", військові їх порівнюють з модернізованими T-72M4CZ. Окрема відзначається, що проблем з перенавчанням на нові для чехів танки не буде, відзначаючи схожість цих танків.

Leopard 2A4
Leopard 2A4 у "навчальній" версії, фото з архіву Бундесверу

Водночас перевагою Leopard відзначають "систему зустрічного обертання стрічки, що розвертає танк на місці", а також просту панель приладів, тоді як "Т-72 має низку сигналізаторів, сигналів та органів управління, за якими має стежити водій".

Читайте також: "Укроборонпром" разом з Чехією створять оборонний кластер, серед усього вироблятимуть й боєприпаси