xcounter
#

Чи можна купити в США крилаті ракети на понад 300 км, якщо є хоч півмільярда доларів

6312
Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.
Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.

Наскільки швидко американці реагують на подібні запити, що йдуть від важливих союзників

Міністерство оборони Республіки Китай (Тайвань) підтвердило факт укладення угоди із США на поставку неназваного типу ракет "повітря-поверхня" для багатоцільових літаків, вартість поставки при цьому складає 17,2 мільярди тайванських доларів або ж 547 мільйонів доларів США.

Місцем реалізації контракту вказано тайванський район Тайдун, де розміщена база 7-го винищувального авіаполку ВПС Республіки Китай, озброєного багатоцільовими літаками F-16V. Ця обставина разом з іншими дає підстави припускати, що в цій історії мова саме про далекобійні крилаті ракети AGM-158 JASSM, хоча оборонне відомство Тайваню підтверджувати не поспішає. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: Мало хто знає, але Ізраїль має балістичні ракети середньої дальності, по базі яких ледь не влучив ХАМАС

Цікаво, що перші повідомлення про укладення контракту між Тайванем і США про поставку далекобійних ракет з’явились ще в середині листопада 2023 року. Водночас, на даний момент відомо лише про одну деталь цієї угоди – поставка усіх замовлених ракет розрахована аж до 2032 року.

Цікаво, що вперше запит на купівлю ракет AGM-158 Республіка Китай подала до США ще в 2022 році, однак тоді американська сторона ніяким чином на запит не відреагувала.

Також цікавим є і те, що в тайванській пресі обговорювалась можливість купівлі двох варіантів цієї ракети - AGM-158 JASSM з дальністю пуску до 370 кілометрів та AGM-158 JASSM ER з дальністю пуску до 1000 кілометрів.

F-16 з ракетою AGM-158 JASSM, ілюстративне фото від U.S. Air Force

Автори Defence24 відзначають, що тайванцям AGM-158 потрібна скоріше як доповнення до арсеналу стримування Китаю, до складу якого входять як і власні крилаті ракети Yun Feng и Hsiung Feng-IIE, так і американські AGM-84 SLAM-ER. Але якщо Тайвань отримає JASSM, то це дозволить збільшити глибину для превентивних ударів по силам вторгнення НВАК в разі, якщо Пекін таки наважиться на "велику війну".

Наведене вище можна вважати відповіддю на питання, наскільки просто купити в США далекобійні крилаті ракети, навіть якщо є мінімум півмільярда "вільних" доларів.

F-16 з ракетою AGM-158 JASSM, ілюстративне фото від U.S. Air Force

Читайте також: Розкрито дані, через яку проблему у США у жовтні провалили випробування гіперзвукової системи LRHW