xcounter
#

Чеські Gripen та польські F-16 допоможуть Повітряним силам ЗСУ отримати винищувачі МіГ-29

51668
МіГ-29 ПС ЗСУ, фото ілюстративне
МіГ-29 ПС ЗСУ, фото ілюстративне

Чехія та Польща погодилися захищати "небо" Словаччини

Чехія погодилася захищати повітряний простір Словаччини за допомогою своїх Повітряних сил. Про це йдеться у повідомленні чеського видання CTK.

Так, розгортання чеських винищувачів Gripen обговорювалося вчора, 27 липня, на засіданні уряду – у результаті було прийнято рішення, що ПС Чехії будуть допомагати захищати повітряний простір Словаччини з вересня 2022 і щонайменше до кінця 2023 року.

Читайте також: Пілот МіГ-29 ПС ЗСУ розповів, яке "комбо" з американських літаків буде найоптимальнішим проти рашистів
Gripen JAS 39 чехія
Чеські винищувачі Gripen JAS 39

Повітряний простір Словаччини також погодилася захищати й Польща – раніше міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявляв, що "польські винищувачі F-16 злетять з бази в Польщі для захисту повітряного простору Словаччини і за необхідності літаки можуть бути дислоковані у цій країні".

F-16 винищувач польща
Польський винищувач F-16

Зазначається, що подробиці розгортання польських та чеських літаків будуть розголошені у спільній заяві Чехії, Словаччини та Польщі.

"Конфлікт в Україні продемонстрував нам, наскільки важлива єдність НАТО та взаємодопомога союзників. Тому я рада, що можу вести перемовини від імені Чехії, щоб допомогти нашим словацьким сусідам у забезпеченні захисту їхнього повітряного простору", – заявила міністр оборони Чехії Яна Чернохова.

МіГ-29AS
МіГ-29AS

Нагадаємо – раніше Словаччина заявила, що готова посилити Україну своїми винищувачами МіГ-29 за умови, що інші країни НАТО зможуть прикрити небо Словаччини. Як раніше писав Defense Express, в активі цієї країни наразі є дев'ять Міг-29AS та два МіГ-29UBS, які були модернізовані у середині 2000-х років.

Читайте також: Перший пішов: МіГ-29 Повітряних Сил знищив рашистський Су-35С над Херсонщиною