xcounter
#

Чехія експортує озброєння для України ще на 2,9 млрд доларів: це вдвічі більше ніж з 2022 року загалом

7032
T-72M4CZ
T-72M4CZ

Чехія одразу перейшла від надання допомоги з власних запасів на виготовлення озброєння для України й 2,9 млрд це лише обсяг постачань, який зараз законтрактований

Експорт озброєння для України від Чехії вже становить 2,25 млрд доларів, а чинні дозволи на комерційні постачання складають ще 2,9 млрд доларів.

Про це повідомила очільниця міноборони Чехії Яна Чернохова на урядовому брифінгу, передає місцеве видання CeskeNoviny. Й мова йде саме про комерційні контракти, в той час, коли передача озброєння у вигляді допомоги Прагою принципово не оприлюднюється і як ще у березні 2022 року зазначила Яна Чернохова це робиться для того, щоб не допомагати Путіну.

Читайте також: Австрія у модернізацію 28 зеніток Oerlikon GDF вкладає 0,5 млрд євро та два роки: але отримає майже Skynex

І все що відомо - це публічний звіт від листопада 2023 про передачу озброєння від міноборони Чехії на суму лише у 43 млн доларів. А також заява від очільниці відомства про постачання військової техніки та озброєння з початку війни на 270 млн доларів без конкретизації.

САУ Dana
Чеські САУ Dana

Фактично Чехія одразу перейшла від передачі усього наявного озброєння, а мова йшла й про танки, й системи ППО, й про артилерію та РСЗВ та навіть вертольоти Ми-24, до виконання прямих замовлень для України. При цьому Яна Чернохова додала, що міноборони не чинить жодних перешкод експорту озброєння для ЗСУ, додавши на адресу всіх можливих противників те, що це дало значний імпульс оборонній промисловості Чехії.

Таким чином, лише з поточних контрактів з Чехією Україна має отримати вже більше ніж з початком їх укладання у 2022 році. Й така співпраця лише розширюється. При цьому необхідно розуміти, що часом виконання оборонних контрактів для України виконується за гроші від інших партнерів.

Наприклад, Excalibur Army модернізує Т-72 для ЗСУ зокрема й за спільною програмою від США та Нідерландів. А на чеських підприємствах виготовляються боєприпаси, які постачання у межах допомоги від Європейського союзу, а також йдуть й інші роботи.

Читайте також: Міноборони Норвегії у рази прорахувалось з витратами на F-35, який виявився значно дорожчим