xcounter
#

Британський випалювач дронів випередить лазерний DragonFire у постачанні до війська

RFDEW (зображення штучно розширено)
RFDEW (зображення штучно розширено)
3081

Комплекс RFDEW, створений за проєктом Ealing, використовує направлену енергії у мікрохвильовому діапазоні, яка випалює мікроелектроніку

Збройні сили Великої Британії у 2026 році отримають новий засіб боротьби з БПЛА - комплекс RFDEW (Radio Frequency Directed Energy Weapon). Саме на цей рік заплановано почати його розгортання у військах.

Такий прогрес у розробці направленої енергетичної зброї, що створюється за проєктом Ealing, пов'язаний з успішними випробуваннями, які тривають вже три роки, повідомляє Shephard. А з боку Defense Express зазначимо, що такі "мікрохвильовки" є ще одним засобом некінетичної протидії ворожим БПЛА, на рівні із лазерними комплексами, таким як DragonFire, який Лондон хотів відправити в Україну на бойовий експеримент.

Читайте також: Аргентина у 2023 році показала свій "M10 Booker вдома", тепер до кінця року хочуть зробити 10 одиниць

RFDEW
RFDEW

Таким чином "мікрохвильовий" RFDEW випередить DragonFire у швидкості постачання до війська на один рік, хоча обидві розробки йдуть під егідою наукових підрозділів та лабораторій міноборони Великої Британії. Бо розгортання у британських військах лазерного комплексу, за планом, має відбутися на рівні 2027 року.

При цьому об'єктивно RFDEW та DragonFire цілком можливо розглядати, як конкурентів, при цьому направлена електромагнітна зброя має певні переваги над лазерною при аналогічній "копійчаній" вартості "пострілу".

Зокрема такі системи, як RFDEW чи американський Leonidas від Epirus, який вже замовлений для тестів армією США, діють у секторі та за один "постріл" можуть вивести всі БПЛА, які потрапили у сектор ураження. Водночас лазерні комплекси знищують цілі по одній. Також лазер залежний від погодних умов та видимості, при цьому потенційна ефективна дальність наявних зразків приблизно однакова.

Водночас причини, чому йде розробка одразу двох систем, при цьому не лише у Великій Британії, але і в США, де лазерні комплекси DE M-SHORAD також випробовують у військах, полягає у більшій функціональності лазерних систем. Зокрема ними можливо уражати не лише зразки "розумної зброї" - дрони чи крилаті ракети, але й балістичні ракети, артилерійські снаряди, реактивні некеровані снаряди тощо.

Читайте також: Для захисту своїх розвідувальних БПЛА ворог почав ставити камери заднього огляду (фото)