xcounter
#

Для захисту своїх розвідувальних БПЛА ворог почав ставити камери заднього огляду (фото)

9343
Для захисту своїх розвідувальних БПЛА ворог почав ставити камери заднього огляду (фото)

Встановлення камери заднього огляду на розвідувальний БПЛА - один із засобів попередження про загрозу зенітного FPV-дрона і від ідеї до реалізації у ворога пройшли лише тижні

Російські оператори розвідувальних БПЛА почали встановлювати на них камери заднього огляду, які мають допомогти виявити загрозу з боку українських зенітних FPV-дронів. При цьому від роздумів до реалізації у РФ пройшло близько двох тижнів, бо саме встановлення камер заднього огляду, разом з іншими теоретичними засобами протидії, фігурували у пропозиціях на профільному російському Telegram-каналі.

А перший випадок встановлення такої камери став відомий завдяки тому, що такий БПЛА вже "приземлили" бійці Сил оборони України. Про що повідомив фахівець Сергій "Флеш" Бескрестнов.

Читайте також: Аргентина у 2023 році показала свій "M10 Booker вдома", тепер до кінця року хочуть зробити 10 одиниць

На фото - підбитий російський розвідувальний БПЛА (скоріш за все типу ZALA 421) із мініатюрна камерою, яка під'єднана до кастомного приладу від російського виробника, який також оснащений RHCP антенами, які використовуються у FPV-дронах. Саме завдяки цій камері здійснюється огляд у задній полусфері, що може дозволити побачити загрозу у вигляді зенітного дрона, що наближається та прийняти заходи протидії.

Водночас варто зазначити, що розвідувальні БПЛА це не винищувачі чи пілотажні літаки й крутити фігури вищого пілотажу вони не можуть. А тому одним із заходів протидії може бути спроба відірватися на швидкості. Справа в тому, що час у повітрі FPV-дрона доволі обмежений, а більша швидкість виїсть акумулятор зенітного дрона швидше.

У будь-якому випадку загальна ефективність такого рішення залишається під питанням. Але сам факт того, що для практичної реалізації засобів протидії зенітним FPV-дронам ворог перейшов доволі швидко заслуговує урахування. І вочевидь перелік контрзаходів буде нарощуватись. Зокрема не виключно, що ворог буде пробувати встановлювати на свої розвідувальні БПЛА невеликі засоби РЕБ, які, в першу чергу, мають працювати на найбільш поширених частотах.

А враховуючи те, що у РФ почали застосовувати FPV-дрони для боротьби з українськими розвідувальними БПЛА, хоча і перша відома атака російського зенітного FPV-дрона виявилась невдалою, Силам оборони України також необхідно мати набір власних контрзаходів.

Читайте також: Румунія хоче запустити завод тротилу, що в простої з 2004 року, і це вигідна історія для України