xcounter
#

Британські військові мають проблеми з доступом до полігонів на тлі підготовки бійців ЗСУ, і це будуть вирішувати

1861
Підготовка українських військових у Великій Британії за програмою Interflex, фото з відкритих джерел
Підготовка українських військових у Великій Британії за програмою Interflex, фото з відкритих джерел

Один з важливих аспектів оборонної підтримки України зазначає специфічного повороту, і нам про це варто знати

Національна аудиторська служба (NAO) Великої Британії опублікувала звіт, озаглавлений як "investigation" (тобто "розслідування") по наданню військової підтримки України і те, як це впливало безпосередньо на обороноздатність "Туманного Альбіону".

Один із фактів, який було подано як один з головних у цьому документі – на тлі проведення операції Interflex по підготовці військовослужбовців ЗСУ на полігонах Великої Британії заявки самих британських військових на проведення навчальних занять відхилялись у 8 разів частіше, аніж порівняно з 2019 роком, який вважається останнім "нормальним", з поправкою на ковід та повномасштабне вторгнення РФ до України.

Читайте також: У Пентагоні назвали конкретну назву ракети, які Іран передав РФ: яку загрозу несе Fath-360
Підготовка українських військових у Великій Британії за програмою Interflex, фото з відкритих джерел

Повний текст цього документу можна прочитати ось за цим посиланням. Тим більш, там можна прочитати й про інші специфічні деталі та тенденції: якщо до цього моменту Велика Британія витратила на оборонну підтримку України загалом 7,6 мільярдів фунтів стерлінгів, то на наступні кілька років обсяг запланованої підтримки складатиме 3 мільярди фунтів стерлінгів.

На даному етапі поки що не вистачає деталей, аби ствердно говорити, чи йдеться тут про фактичне скорочення обсягів оборонної підтримки від Великої Британії, чи про збереження на попередньому рівні. Бо можемо наприклад пригадати повідомлення про намір Британії дати нову партію зенітних ракет Marlet, про які ми пояснювали в ракурсі що можна буде збивати зенітними ракетами LMM, 650 яких нам дасть Велика Британія.

Однак, як далі пише портал UK Defense Journal, британське оборонне відомство таки взялось вирішувати проблему із доступністю своїх військових до власних же навчальних центрів. І далі, якщо забігати наперед, спосіб вирішення цієї проблеми може виявитись дещо специфічним, скажімо так.

Підготовка українських військових у Великій Британії за програмою Interflex, фото з відкритих джерел

Наприклад стверджується, що до липня 2024 року на полігонах у Великій Британії в рамках операції Interflex було підготовлено загалом 42,05 тисяч українських військовослужбовців, при цьому було задіяно чверть навчальних потужностей британської армії. Чи змогли записатись на тренування повторно ті самі британські підрозділи, заявки яких були відхилені через необхідність підготовки бійців ЗСУ – відповідний аудит не проводився, і цю деталь британська NAO вважає суттєвою проблемою.

В який спосіб ця проблема може бути вирішена, по суті маємо натяк ось на якому прикладі: британський сегмент підготовки морпіхів ВМСУ в лютому 2024 року було перенесено на навчальні центри взагалі в Нідерландах, мовляв, що розвантажити британські полігони для підготовки морських піхотинців безпосередньо Королівських ВМС.

На цьому тлі для Міноборони Великої Британії від аудиторів з NAO прозвучала окрема рекомендація "балансувати між потребами оборонної підготовки України та власними потребами у забезпеченні обороноздатності". Яку реалізацію це може отримати на практиці – можемо побачити у відносно близький час.

Читайте також: Як чехи локалізують виробництво БМП CV90, про потребу у 1000 одиниць яких говорили у Міноборони