xcounter
#

У Пентагоні назвали конкретну назву ракети, які Іран передав РФ: яку загрозу несе Fath-360

Fath-360
Fath-360
3190

Балістична ракета Fath-360, яка її дальність, розмір бойової частини та система наведення

Під час брифінгу у Пентагоні прес-секретар Пентагону Пат Райдер офіційно повідомив конкурентну назву балістичної ракети, які РФ отримала від Ірану. Мова йде про Fath-360, яка також відома під назвою BM-120. Нагадаємо, що про передачу цієї ракети, почали говорити у середині серпня, хоча до цього, з жовтня 2022 року, мова йшла про загрозу передачі ракет Fateh-110 та Zolfagar.

Одразу варто зазначити, що у оригінальній транскрипції брифінгу речника міноборони США закралась помилка, передана ракета названа Fateh-360, водночас реальна відома назва саме Fath-360. І це звісно пов'язано із тим, що значно відомішими іранськими ракетами є серія Fateh: Fateh-110 та Fateh-313. Але ці ракети сильно відрізняються одна від одної габаритами, розмірами бойової частини та дальністю.

Читайте також: Як чехи локалізують виробництво БМП CV90, про потребу у 1000 одиниць яких говорили у Міноборони

Ракети Fateh це 9-метрові вироби, вагою близько 3,5 тонни із 500 кг бойовими частинами та дальністю у 300-500 кілометрів. Водночас Fath-360, це ракета довжиною 5 метрів, загальною стартовою вагою 787 кг, бойовою частиною у 150 кг та дальністю до 120 км.

Наведення ракети здійснюється за допомоги інерціальної системи та супутникової навігації. Точність ракет дискусійна, але важливо зазначити, що угода про їх передачу нібито була укладена ще у грудні 2023 року, тому не виключено, що Іран міг отримати навігаційні системи від РФ для встановлення у ці ракети.

Водночас візуально, без прив'язки до масштабу, ракети дійсно дуже схожі одна на одну. Це пов'язано із тим, що Fath-360 є зменшеною версією Fateh-110 і єдиною візуальною відмінністю між ними, якщо немає змоги оцінити масштаб, є невеликі аеродинамічні поверхні у районі хвоста.

Fath-360 та Fateh-110
Fath-360 та Fateh-110, масштаб приблизно збережений

Щодо пускових, то відомо про два варіанти, із квадратними та круглими пусковими контейнерами, при цьому остання з'являються у публічному просторі частіше. У обох випадках встановлюється до шісти ракет на одну пускову, яка зроблена на шасі вантажного автомобіля 6х6.

Fath-360

Традиційно для Ірану пускові маскується під цивільний автотранспорт шляхом закриття пускових тентом, що візуально перетворює пускову на звичайну вантажівку, при цьому кабіну можуть залишити у якомусь яскравому кольорі.

Fath-360

Таким чином під ударом Fath-360, якщо рахувати логічний відступ від лінії фронту у 20 км та довіряти оголошеним самим Іраном цифрам дальності ракети, будуть знаходиться районі на глибині, орієнтовно, 100 км. Це означає, що під удар цих ракет можуть потрапити такі прикордонні такі великі прифронтові міста, як Чернігів, Суми, Харків та Запоріжжя.

Водночас цілями ударів цими ракетами можуть бути не лише міста, а й об'єкти Сил оборони України у прифронтовій зоні. При цьому якщо раніше ворог для їх ураження міг використовувати лише балістичні ракети ОТРК "Искандер" та залишки "Точки-У", а також зенітні ракети до С-300 та С-400, але тепер то тепер у нього з'явився дешевший та спеціалізований засіб.

Читайте також: Під прицілом штаб Тихоокеанського флоту РФ, столиця Китаю і КНДР: куди дістане Typhon з Японії