xcounter
#

БМ "Оплот" нарешті відправили у США, у ЗСУ показали озброєння для українських Bayraktar TB2 та модернізована БМП-1 зі "Списом": події тижня від Defense Express

9120
Норвезькі ВПС мають в своєму розпорядженні 57 літаків F-16
Норвезькі ВПС мають в своєму розпорядженні 57 літаків F-16

ЗСУ показали закуплене озброєння для БПЛА, "американський" БМ "Оплот" нарешті відправили замовнику, НВО "Практика" представило РНБО модернізовану версію БМП-1 з модулем "Спис" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Високоточні боєприпаси для Bayraktar TB2

Новітні машини, що були замовлені для Повітряних сил ЗСУ у 2019 році здатні не лише виконувати розвідувальні функції, за рахунок надпотужної оптичної станції, а й, при потребі, можуть знищити техніку ворога самостійно.

Читайте також: Екіпажі всіх трьох "Айлендів" завершили допідготовку: незабаром катери відправлять в Україну

Українські військові розповіли журналістам ТСН про можливості техніки від компанії Baykar Makina та показали окремі зразки закупленого для неї озброєння.

Керовані бомби
Керовані ракети з лазерним наведенням MAM-C здатні на дистанції до 8 км "залетіти" у люк бронетехніки / Фото: ТСН

Мова йде про високоточні кориговані боєприпаси MAM-C, створений на базі 70-мм ракету Cirit та оснащений лазерною напівактивною системою наведення. Трохи більше деталей –

в нашому матеріалі

.

"Американський" БМ "Оплот" нарешті відправили замовнику

Замовлений Пентагоном у 2018 році через ДК "Укрспецекспорт" ОБТ БМ "Оплот" був відправлений з ДП "Завод імені Малишева" до своїх нових власників у Північну Америку.

БМ
"Американський" БМ "Оплот" на репетиції військового параду у Києві у серпні 2021 року

Відомо, що "американський" БМ "Оплот" виготовлений в найсучаснішій комплектації й обійшовся американському бюджету у $7 млн (експортна ціна БМ "Оплот-Т" для Таїланду начебто становила $4,9 млн за одиницю), тоді як версія танка, яку в цьому році виготовили на замовлення ДК "Укрспецекспорт" для проведення офіційних заходів, озвучена на рівні лише у $3 млн.

Франція вперше показала із середини свою новітню атомну субмарину типу Barracuda

Журналісти вперше змогли зняти репортаж зсередини новітньої французької атомної багатоцільнової субмарини Suffren типу Barracuda, що зараз перебуває в Тулоні. Про це йдеться у публікації порталу Naval News.

Підводний човен типу Barracuda
Головний човен типу Barracuda Suffren в морі на півдні від Тулону / Фото: Marine Nationale

Капітан цього підводного корабля зокрема розповів журналістам, що субмарина Suffren увійшла до складу ВМС Франції лише у 2020 році, тому весь тягар завдань досі лежить на п'яти атомних багатоцільових субмаринах типу Rubis, що служать уже майже 30 років. Що ж там всередині новітньої атомної субмарини – дізнавайтеся з нашого матеріалу.

Норвегія до кінця 2021 року спише всі свої F-16

Міністерство оборони Норвегії прийняло рішення до кінця 2021 року вивести із експлуатації всі своїх 57 винищувачів F-16AM/BM Fighting Falcon із складу норвезьких Королівських ВПС, вони ж Luftforsvaret. Про це пише портал Scramble.

Винищувач F-16 ВПС Норвегії
Винищувач F-16 ВПС Норвегії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Свої списані винищувачі F-16 Норвегія планує продати Румунії. Тим більш, що Бухарест раніше заявляли намір придбати в Осло мінімум дві ескадрильї таких літаків. Більше деталей – у нашому матеріалі.

НВО "Практика" представило РНБО модернізовану версію БМП-1 з модулем "Спис"

У рамках робочого візиту Секретаря Ради національної безпеки і оборони України до ПрАТ "Науково-виробниче об’єднання "Практика" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") 19 жовтня цього року, Олексію Данилову було продемонстровано можливості підприємства.

БМП-1М
Модернізована БМП-1М від НВО "Практика"

Зокрема, як повідомляє прес-служба РНБО, Генеральний директор "НВО "Практика" Олег Висоцький ознайомив Секретаря РНБО з етапами виробництва військової техніки, що виготовляють приватні зброярі в рамках виконання державного оборонного замовлення.

Крім цього, Олексію Данілову були представлені модернізовані версії БТР-60 "Хорунжий" та тактичний бронеавтомобіль "Козак 2М1" із встановленим дистанційно керованим бойовим модулем SARP NSV Aselsan турецького виробництва.

Бойові машини
"Козаки" з сучасними турецькими бойовими модулями

Не менш цікавим проектом, представленим Секретарю РНБО, був і зразок модернізованої бойової машини піхоти (БМП-1М – назва, ймовірно, не остаточна), який, за словами представників "НВО "Практика", "є радикальним переосмисленням оригінальної концепції". Деталі – в нашому матеріалі.

Гарної неділі!

Читайте також: Росія загубила торпеду у Білому морі, США з цього глузують: Iван знову забув закрити люк