xcounter
#

НВО "Практика" представило РНБО модернізовану версію БМП-1 з модулем "Спис" (фото)

7924
Модернізована БМП-1М від НВО "Практика"
Модернізована БМП-1М від НВО "Практика"

Презентація нової БМП-1М та інших зразків бронетехніки відбулась в рамках візиту на підприємство Секретаря РНБО України Олексія Данілова

В рамках робочого візиту Секретаря Ради національної безпеки і оборони України до ПрАТ "Науково-виробниче об’єднання "Практика" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України") 19 жовтня цього року, Олексію Данилову було продемонстровано можливості підприємства.

Зокрема, як повідомляє прес-служба РНБО, Генеральний директор "НВО "Практика" Олег Висоцький ознайомив Секретаря РНБО з етапами виробництва військової техніки, що виготовляють приватні зброярі в рамках виконання державного оборонного замовлення.

Читайте також: БМП-1ТС зі "Списом", "Мінерал-У" для "Нептуна" та "Рокач" - найцікавіше з виставки на Михайлівській площі (відео)
Козак-2м1
"Козаки" з сучасними турецькими бойовими модулями

Крім цього, Олексію Данілову були представлені модернізовані версії БТР-60 "Хорунжий" та тактичний бронеавтомобіль "Козак 2М1" із встановленим дистанційно керованим бойовим модулем SARP NSV Aselsan турецького виробництва.

БТР-60 Хорунжий
БТР-60 "Хорунжий" взагалі не схожий на "оригінал"

Не менш цікавим проектом, представленим Секретарю РНБО, був і зразок модернізованої бойової машини піхоти (БМП-1М – назва, ймовірно, не остаточна), який, за словами представників "НВО "Практика", "є радикальним переосмисленням оригінальної концепції".

Як можна побачити зі світлин, оновлена БМП-1 замість двох звичних дверей-баків десантного відсіку оснащена сучасною апареллю. Також помітно, що висота корпусу бойової машини дещо збільшена.

Практика БМП-1М
Десантний відсік модернізованої БМП-1М від НВО "Практика" з апареллю

Крім того, на фото видно, що десантний відсік став більш просторим й зручним для розміщення військовослужбовців. Травмобезпечні індивідуальні сидіння десанту розташовані вздовж бортів машини, що з одного боку робить машини більш схожими на сучасні західні зразки (й збільшує захищеність від підриву), а з іншого - унеможливлює ведення вогню з особистої стрілецької зброї з бійниць, що було можливим в БМП-1 до її модернізації.

БМП-1М
Помітно, що деснтний відсік став дещо вищим за той, що пропонувала радянська версія БМП-1

Модернізована БМП відрізняється від радянського зразка також присутністю вдосконаленого бойового модуля "Спис-Синтез", що розроблений та виготовляється компанією "НВК "Техімпекс". Раніше він був продемонстрований на БМП-1ТС, що вже допущена до експлуатації в ЗСУ, на військовому параді на честь 30-річча Незалежності України (у серпні цього року) та на спеціалізованій виставці "Цифрове майбутнє армії" (у жовтні цього року).

БМП-1ТС бм Спис
Бойовий модуль "Спис" на БМП-1ТС на виставці "Цифрове майбутнє армії"

Головне, чим він відрізняється БМ "Спис-Синтез" від інших вітчизняних бойових модулів - це система управління вогнем "Синтез" від компанії "Цифрові технології". Нова система управління вогнем має у своєму складі ОЕМ "Кажан-3К15", дві телевізійні камери, тепловізор, лазерний далекомір та новий стабілізатор озброєння

БМ Спис
БМП "Спис-Синтез" має на озброєнні 30-мм автоматичну гармату, 7,62-мм кулемет та 30-мм автоматичний гранатомет

В СУВ "Синтез" реалізовано автоматичне захоплення та супроводження цілі. У поєднанні із чіткою та плавною роботою стабілізатора досягнуто нового рівня ефективності стрільби, як з місця, так і на ходу та під час подолання водних перешкод. Як відомо Defense Express, на визначально-відомчих випробуваннях БМП-1ТС було виконано всі стрільби на "відмінно", в тому числі й під час стрільби з ПТРК з ходу.

Спис
Інтерфейс СУО бойового модуля "Спис"

На відміну від радянського БМП-1, башта якого оснащена 73-мм гладкоствольною гарматою 2А28 "Гром" спареним 7,62-мм кулеметом ККТ та ПКТР 9М14М "Малютка", БМ "Спис-Синтез", має набагато більший та сучасніший список озброєння.

Башта радянської БМП-1
Башта радянської БМП-1

Мова йде про 30-мм основну автоматичну гармату ЗТМ-1, кулемет 7,62 мм, автоматичний 30-мм гранатомет КБА-117 (АГС-17), а головне, дві пускові установки (чотири керовані ракети) сучасних та потужних ПТРК "Бар’єр" від ДККБ "Луч", котрі, на відміну від застарілих комплексів 9К11, здатні уразити будь-який зразок сучасної бронетехніки й на значно більшій дистанції.

БМП-1ТС
Кормова частина БМП-1ТС на виставці "Цифрове майбутнє армії"

Таким чином, модернізована версія бойової машини піхоти, що є продуктом співпраці ПрАТ "НВО "Практика" та ТОВ "НВК "Техімпекс", досить вигідно відрізняється від радянського зразка БМП-1, значно сучаснішим й багатофункціональним озброєнням, більшим захистом екіпажу та десанту, а також ергономічністю. При цьому, габарити БМП залишилися дуже близькими до радянського аналога.

Як раніше повідомляв Defense Express, компанія "НВК "Техімпекс" наразі має рішення щодо встановлення бойового модуля "Спис" на БТР-80, БТР-70, а також на МТЛБ. Про це раніше розповідав заступник генерального директора НВК "Техімпекс" Сергій Семенюк.

Читайте також: Збройні Сили України почали нові випробувальні стрільби САУ "Богдана"