xcounter
#

Білорусь заявляє, що її військо отримає нові 122-мм снаряди на 40 км - ймовірно ті, які роблять вручну

6861
Білорусь заявляє, що її військо отримає нові 122-мм снаряди на 40 км - ймовірно ті, які роблять вручну

Яку конкретно кількість 122-мм реактивних снарядів сьогодні може робити білоруський оборонно промисловий комплекс - невідомо

Моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомляє, нещодавно так зване західне оперативне командування війська Білорусі повідомило, що найближчим часом підрозділи збройних сил країни мають отримати на озброєння нові реактивні снаряди до своїх ракетних систем залпового вогню - ці нові снаряди нібито мають вищу точність і дальність до 40 км.

БМ-21
У командуванні заявили, що вони "дозволяють успішно вести контрбатарейну боротьбу з артилерією противника", втім, не повідомляється, хто ж є постачальником цих боєприпасів. Але "Беларускі Гаюн" пригадує, що у грудні минулого року повідомлялося про успішні випробування снарядів до РСЗВ БМ-21 "Град" білоруського виробництва, тож цілком ймовірно, що йдеться саме про ці боєприпаси.

Як раніше повідомлялося, налагодження виробництва 122-мм реактивних снарядів білоруський ОПК розпочав ще у листопаді 2022 року, саме тоді з’явилася новина, що РФ хоче "напрягти" Білорусь і Іран, щоб мати більше боєприпасів, причому йшлося про те, що білоруські спеціалісти будуть вчитися складати і робити боєприпаси в іранців.

Читайте також: Китай у січні чотири дні поспіль "таємно" привозив зброю у Білорусь, але що це може бути
БМ-21

Разом з тим, сьогодні невідомо, з яким темпом зараз ця країна виробляє 122-мм боєприпаси. Втім, раніше заявлялося, що ці снаряди будуть складати вручну з темпом до 15 000 на рік. Причому "вручну" йдеться не тільки про складання, але й про виробництво окремих компонентів, тож таким чином і заявлений показник у 15 тисяч на рік може викликати питання.

РСЗВ

Згідно з даними Military Balance, станом на 2023 рік на озброєнні у білоруського війська перебуває 128 одиниць ракетних систем залпового вогню БМ-21 "Град". Також нагадаємо, що у 2021 році у Білорусі було представлено модернізацію цієї машини - РСЗВ "Шквал".

Читайте також: РФ у цьому році має поставити в Білорусь комплекс РЕБ "Красуха-4"