xcounter
#

Без російських двигунів обійдеться китайський J-15, серійний літак вперше помітили з новим "серцем"

2601
J-15, фото: Міноборони Китаю
J-15, фото: Міноборони Китаю

Винищувач з Китаю "засвітився" з новим двигуном

Китайський палубний винищувач J-15 Flying Shark було помічено з двигуном місцевої розробки WS-10 – і це вперше, коли цей двигун "засвітився" саме на серійному літаку, оскільки раніше його можна було побачити тільки на прототипах, розповідають у виданні Defense News.

Кадри з палубним винищувачем J-15 з двигуном WS-10 Taihang були продемонстровані державною телекомпанією CCTV, сам літак готується до випробувального польоту на об’єктах виробника Shenyang Aircraft Corp.

Читайте також: У Китаї "засвітився" новий стелс-безпілотник, який може бути "веденим" для винищувача J-20

Найголовніше тут те, що раніше серійні J-15 мали російські двигуни АЛ-31Ф, водночас поява цього винищувача вже з китайським двигуном свідчить про те, що країна впевнена у надійності двигуна.

Бо раніше неодноразово йшлося про те, що Китай намагається усунути недоліки, які виникли з цим двигуном, та й загалом країна боролася з ширшими проблемами під час розробки вітчизняних авіадвигунів.

Через це Китаю доводилося імпортувати російські двигуни для деяких своїх вітчизняних літаків, від J-20 і до військово-транспортного літака Xi'an Y-20.

Нагадаємо, Shenyang J-15 – китайський палубний винищувач, програма створення якого була запущена ще у 2006 році. Конструктивно заснований на прототипі Су-33, але використовує китайські технології та авіоніку з програми Shenyang J-11.

Розглядається як "проміжний" винищувач до появи на озброєнні винищувача п’ятого покоління, що може базуватися на Chengdu J-20 чи Shenyang FC-31.

Читайте також: Китай представив оновлений винищувач п’ятого покоління J-20A: російські двигуни замінили на власні (відео)