xcounter
#

Азербайджан використовує трофейні зенітні установки на МТ-ЛБ для захисту кордону з Іраном

2304
МТ-ЛБ азербайджанської армії, оснащена югославською зенітною установкою M55A4
МТ-ЛБ азербайджанської армії, оснащена югославською зенітною установкою M55A4

Раніше ці імпровізовані бойові машини використовувала армія Вірменії, тепер їх використовують азербайджанські військові в Нахічеванському анклаві

Армія Азербайджану проводила навчання "Незламне братство-2021" по захисту Нахічеванського анклаву, який межує із Іраном. І під час цих навчань азербайджанські військові засвітили зокрема трофейні МТ-ЛБ, оснащені трьохствольними зенітними автоматичними установками калібру 20-мм Zastava M55A4 югославського виробництва. Про це йдеться в публікації порталу Defence Brief.

Вірменські МТ-ЛБ із зенітними автоматами Zastava M55A4, що стали трофеями азербайджанських військових, 2020 рік, фото з відкритих джерел

Відзначається, що ці МТ-ЛБ із зенітками югославського виробництва до війни за Карабах 2020 року належали вірменській армії. Зенітні автомати M55A4 Вірменія придбала у 2019 та 2020 роках із "надлишкових запасів" сербської армії, які продала компанія через Vektura Trans.

Читайте також: Вірменські БПЛА у війні за Нагірний Карабах - частина 1

За деякими даними, під час війни за Карабах вірменська армія втратила до 55 одиниць МТ-ЛБ із югославськими зенітними автоматами M55A4. Азербайджанські військові змогли повернути у стрій та поставити на озброєння своїх частин до 35 таких імпровізованих зенітних самохідних установок.

Вірменський МТ-ЛБ із зенітним автоматом Zastava M55A4, котрого знищив Bayraktar TB2, фото з відкритих джерел

Зенітна установка М55А4 – морально застаріла, може використовуватись в сучасних умовах переважно для ураження наземних цілей.

На даний момент, це поки єдиний відомий приклад, коли армія Азербайджану вирішила використовувати для оснащення своїх частин трофейне озброєння, здобуте від час війни за Карабах у 2020 році.

Вірменські МТ-ЛБ із зенітними автоматами Zastava M55A4, що стали трофеями азербайджанських військових, 2020 рік, фото з відкритих джерел
Читайте також: Вірменські БПЛА у війні за Нагірний Карабах - частина 2