xcounter
#

Аукціон на іспанські M60A3 TTS скасували, але чи в боєздатному стані ці танки і скільки машин хотіли продати

5939
Фото - U.S. DoD
Фото - U.S. DoD

Ці танки іспанське військо отримало на озброєння у 1993 році, а виводили з експлуатації з 2010 року

Наприкінці березня цього року військово-морські сили Іспанії повідомили, що планують провести аукціон, на якому виставлять зняті з експлуатації танки M60A3 TTS, стартова ціна яких була визначена на рівні трохи менш як 47 тисяч євро - втім, трохи більш як за два тижні після цього оголошення, у ВМС вирішили скасувати публічний аукціон.

танки
Фото - U.S. DoD

Як розповідають у виданні Infodefensa, про це йдеться в резолюції, яка була оприлюднена в офіційній державній газеті Іспанії Boletín Oficial del Estado (BOE) - там повідомляють про скасування процесу утилізації бронетехніки, що була знята з озброєння у зв’язку з "перерозподілом матеріалу, що продається".

Читайте також: Іспанія вчила наших зенітників на Hawk та Patriot, а тепер буде і на NASAMS теж

Тут передусім варто згадати, що під час оголошення аукціону відзначалося, що технічний стан машин визначений як такий, що "має цінність", а можливий обсяг танків, які мали б виставити на торги, оцінювався на рівні до 16 машин.

Водночас зараз виданню Infodefensa у ВМС Іспанії уточнили наступне - що загалом йшлося про 14 танків M60, з яких один передали у Школу морської піхоти, і ще два - в армію. І 11 – на аукціон.

танки M60A3
Фото - Spanish Defense Ministry

І що всі ці 14 танків насправді були визначені як небоєздатні - вони не перебувають в робочому стані, і їх планували продати на аукціоні з метою подальшої утилізації цих машин. Втім, через певні нюанси, аукціон довелося скасувати. Зараз корпус морської піхоти має заново визначити, скільки з цих машин виставлять на аукціон.

Нагадаємо, що ці танки з 1993 року перебували на озброєнні танкової роти десантно-механізованої групи Terico, ці машини іспанцям передали США зі складів у Західній Німеччині. Причому відзначається, що танки передавалися в "мінімальному експлуатаційному стані", зокрема без додаткового озброєння та засобів зв’язку, і вони проходили процес відновлення вже в Іспанії. Були виведені з експлуатації протягом 2010-2020 років.

Читайте також: Як Rheinmetall розширяє географію виробництва боєприпасів у Європі: від Іспанії до Балтії та України