xcounter
#

Західні ЗМІ озвучили кількість F-16, які Україна може отримати до кінця року

13647
Багатофункціональний винищувач F-16.Всі фото — U.S. Air Force
Багатофункціональний винищувач F-16.Всі фото — U.S. Air Force

Передача Україні винищувачів F-16 — дійсно тривале та непросте завдання, коли у місяці треба вмістити те, що мало б тривати три-чотири роки

Україна вже найближчим часом має отримати на озброєння перші багатофункціональні винищувачі F-16 — декілька днів тому держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що вже триває передача літаків з Данії та Нідерландів. А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відзначив, що "ми обіцяли, що влітку 2024-го в українському небі будуть битися F-16, і ця обіцянка виконана".

F-16
До кінця року Україна може отримати близько 20 винищувачів F-16

Водночас як розповідає Bloomberg в одному зі своїх матеріалів, хоча Україна нарешті й отримає перші F-16, але у значно менших обсягах, ніж очікувалося. Так, там пишуть, що за словами одного з їхніх джерел, влітку ми отримаємо всього шість літаків, до кінця року — два десятки.

Читайте також: Скільки коштує підготовка пілота на F-16, A-10 та B-52 в цінах 2018 та 2023 років

Інше джерело відзначило, що Україна зможе виставити від 15 до 24 літаків і що, мовляв, це значно менш як 300 літаків, про які ми нібито просили (на загал озвучувалися кількості у 120-180 машин), але тут не вказані часові рамки: можна обережно припустити, що йдеться про той самий період "до кінця цього року".

F-16

Загалом видання описує низку проблем, з якими вже зіштовхнулася чи зіштовхнеться Україна під час експлуатації своїх перших винищувачів західного виробництва, причому в Bloomberg наголошують — проблеми були настільки серйозними, що навіть були сумніви у передачі Україні літаків F-16.

Однією з проблем вбачається недостатня кількість злітно-посадкових смуг, з яких можна було б експлуатувати ці літаки, і також їхня вразливість від атак далекобійною зброєю, що є в активі російського війська.

F-16
Потреба в літаках F-16 для України озвучена на рівні 128 літаків

Звичайно, ці побоювання мають своє підґрунтя, тим паче з огляду на останні атаки РФ по українських аеродромах із коригуванням за допомогою розвідувального безпілотника, що залітає на відстань у понад 100 км вглиб. Тож тут можна припустити, що Україна має план, як використовувати F-16, щоб максимально убезпечити їх від ворожих атак.

Також співрозмовники видання наголошували на складній логістиці та потребі у запасних частинах, і також вимогах з технічного обслуговування та пошуку інженерів — в останньому випадку, ймовірно, йдеться про навчання більшої кількості техніків.

винищувач F-16
Фото — Royal Danish Airforce

Це дійсно слушне зауваження, бо всі ці процеси потребують як вчасного постачання необхідних комплектуючих від партнерів, так і скоординованих дій на місцях. Все це досить складні процеси, і саме цей факт став одним з вирішальних у рішенні поставити на паузу передачу літаків Gripen і спершу зосередитися на введенні у стрій винищувачів F-16.

Видання також зв’язалося з виробником цих літаків, компанією Lockheed Martin з питаннями прокоментувати ситуацію з обслуговуванням чи постачанням запасних частин, але там обмежилися суто загальною фразою про те, що "ми продовжуємо підтримувати реакцію уряду США на конфлікт в Україні".

Водночас старший співробітник Центру нової американської безпеки Джим Таунсенд нагадав, що "людям не варто очікувати чудес від F-16" проти Росії. З боку Defense Express відзначимо, що питання тут не тільки в кількості літаків, але й в тому, наприклад, яке озброєння та в яких кількостях зрештою нам нададуть партнери.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив про поточну потребу у 128 багатофункціональних винищувачах F-16 — яка головна проблема та чи є шанси стільки знайти Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: Не тільки F-16: про які ще літаки від США йде мова на основі безпекової угоди