xcounter
#

ВМС України опанували суходіл: нашій державі пора будувати повноцінний флот

4245
Наша країна не має боєздатного надводного флоту, атакувати Чорноморський флот РФ готуються наземні ракетні установки та берегова артилерія
Наша країна не має боєздатного надводного флоту, атакувати Чорноморський флот РФ готуються наземні ракетні установки та берегова артилерія

Якщо країна-агресор зможе відрізати Україну від портів Чорного моря, можливі втрати національної економіки будуть суттєво вищими від затрат на будівництво надводних бойових кораблів

В останні два тижні Військово-Морські Сили України у взаємодії з іншими родами сил ЗСУ суттєво активізували свою бойову підготовку, що є само по собі доброю новиною. З іншої сторони, акцент у цих навчальних заходах був саме на "наземну" складову наших ВМС, що в принципі протирічить прикметнику "військово-морські" у назві цього роду сил.

Зокрема, як уже розповідав Defence Express, 19 квітня флоти України та Румунії провели спільне навчання типу PASSEX у акваторії Чорного моря. Для їх проведення було залучено СДК "Юрій Олефіренко" та румунський корвет Contraamiral Horia Măcelaru.

Читайте також: ​ЗСУ розпочали випробування САУ Dana-M2: як тестують нову зброю (фото)
СДК "Юрій Олефіренко" та румунський корвет Contraamiral Horia Măcelaru

Під час цих навчань відпрацьовувалось відбиття атаки малорозмірних катерів, контроль за безпекою мореплавства у визначеному районі, організація протиповітряної оборони та буксирування ушкодженого корабля (в даному випадку – румунського корвета).

22 квітня морська піхота відпрацьовувала висадку на Тендрівську косу, для проведення цього заходу був залучений десантний катер "Сватове".

Десантний катер "Сватове", перед висадкою морських піхотинців на Тендрівську косу

Водночас, 23 квітня цього року, морська авіація ВМС України провела навчання по ураженню надводних цілей авіаційними бомбами. Для цього заходу бойової підготовки були залучені гвинтокрили Мі-14, а навчання відбувались за наступним сценарієм.

Гвинтокрил Мі-14 Морської авіації над антенами систем зв'язку польового командного пункту

Морська авіація ВМС розгорнула у визначеній зоні польовий аеродром, екіпажі Мі-14 отримали цілевказівки, підняли свої машини в повітря, прорвали ворожу ППО та відбомбились авіаційними бомбами по надводним цілям умовного противника.

Бомбометання із гвинтокрила Мі-14

А 24 квітня ВМС України провели спільні тренування із Повітряними Силами України та Держприкордонслужбою. Сценарій цих тренувань не розголошувався. Як випливає із супровідних фото, до цих навчань були залучені катери ВМС України типу Island та допоміжний корабель "Олександр Охріменко".

Один із катерів ВМС України типу Islland та допоміжний корабель "Олександр Охріменко"

В свою чергу, 26 квітня стало відомо, що 406-та окрема артилерійська бригада імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова провела тактико-спеціальні заняття. Артилеристи вчились діяти під час захисту морського узбережжя від десанту противника, зоною для навчань були Миколаївщина та Одещина.

Для навчань залучили розрахунки гармат 2А36 "Гиацинт-Б"

Паралельно, військовослужбовці 36 бригади морської піхоти провели на Одещині тактико-стройові навчання по темі організації протидесантної оборони на загрозливих напрямках.

За легендою навчань, тактична група морської піхоти отримала сигнал про наступ умовного ворога, після чого здійснила марш колоною військової техніки в район ймовірного прориву. До складу тактичної групи морської артилерії також було включено реактивну артилерію та протитанкові засоби, котрі є в розпорядженні морської піхоти.

Колонна морської піхоти ВМС України на марші

Своєрідною кульмінацією стали навчання, що відбулись 28 квітня. Тоді, нагадаємо, Командування об’єднаних сил Збройних Сил України організувало поблизу адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом тренування екіпажів тактичних ракетних комплексів "Точка-У". Вони провели умовні пуски по місцях завантаження десанту умовного противника на кораблі та гвинтокрили.

ОТРК "Точка-У" під час навчань у зоні ООС. Квітень 2021 року / Фото: Командуванню об’єднаних сил ЗСУ

Одночасно, підрозділи реактивної артилерії ВМСУ провели свої тренування на Одещині. Розрахунки РСЗВ БМ-27 "Ураган" тренувались підтримувати вогнем дії механізованих підрозділів Сухопутних військ в ході оборонного бою.

РСЗВ БМ-27 "Ураган" ВМСУ під час тренувань в одеській області. Квітень 2021 року / Фото: ВМС ЗС України

З однієї сторони, можемо зробити висновок, що за умов об’єктивної нестачі корабельного складу наші ВМС намагаються реалізувати щось на кшалт "стратегії Вегенера" навпаки – тобто контролюючи суходіл, завдавати максимальних втрат для військово-морських сил противника, Чорноморського флоту РФ в даному випадку.

Ракетний крейсер "Москва" досі лишається флагманом та найбільшим бойовим кораблем Чорноморського флота РФ

З іншої сторони, майже усі сценарії таких навчальних заходів передбачали, що із-за нестачі корабельного складу ВМС України країна-агресор РФ зможе задіяти Чорноморський флот та перенести бойові дії і на чорноморське побережжя нашої держави.

Відповідні позиції "гібридного тиску" Кремля на нашу державу створює навіть чисто гіпотетична перспектива відрізання України від Чорного моря. У нас є популярним аргумент, що Україна – це бідна країна, що не може собі дозволити будівництво повноцінного військового флоту.

Із-за перебоїв з фінансуванням корпус першого корабля за проектом 58250 "Володимир Великий" було збудовано лише на 80%

Але тут можливі затрати на будівництво кораблів слід порівнювати із можливими втратами національної економіки, якщо раптом РФ зможе влаштувати блокаду наших чорноморських портів – основних "воріт" для експортних поставок України обсягом 50 мільярдів доларів щороку.

СДК "Юрій Олефіренко" покидає акваторію ДП "Миколаївський суднобудівний завод" після проведеного ремонту. Миколаїв - не лише "столиця" українських корабелів, найбільшу серед усіх портів України частку вантажів - понад 30 млн тонн щороку - обробляє саме Миколаївський порт

Все викладене є аргументами на користь того, що воєнно-політичне керівництво нашої держави має втілювати у життя уже раніше заявлені кораблебудівні програми – чотири корвети Ada за турецьким проектом, вісім ракетних катерів за британським проектом та добудову корабля проекту 58250 "Володимир Великий" як легкого фрегата.

Звісно, що за умов максимального залучення українських корабелів та вітчизняних технологій.

Поки що - всі надії на захист чорноморського побережжя України від ворога лягають на протикорабельних комплекс "Нептун", перший дивізіон якого має стати до строю в І кварталі 2022 року
Читайте також: Поки чекають на лопаті до Мі-24: гвинтокрили Мі-8 "знищують цілі" в зоні ООС