xcounter
#

Україні не вистачить наявних ПТРК у випадку повномасштабної війни з РФ – американський експерт

4045
Парадна демонстрація ПТРК Javelin Збройних Сил України, фото ілюстративне
Парадна демонстрація ПТРК Javelin Збройних Сил України, фото ілюстративне

Американські Javelin та українські ПТРК можуть бути гарною зброєю проти російських військ. Однак у випадку "великої війни" їх треба буде набагато більше, ніж є сьогодні

У випадку повномашстабної війни з РФ Україні потрібно буде мати у своєму активі значно більше протитанкових керованих ракет – як вітчизняного виробництва, так і американських Javelin, які Україна отримує від США у рамках військової допомоги.

Таку думку висловив американський військовий експерт у галузі оборони та нацбезпеки доктор Філіпп А. Карбер в інтерв’ю виданню 19fortyfive.

Читайте також: Командувач ООС підтвердив, що фронтові частини ЗСУ озброєні комплексами Javelin

ПТРК FGM-148 Javelin Збройні Сили України
Перші бойові пуски з ПТРК FGM-148 Javelin новими операторами ЗСУ, підготовленими в Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ. Червень 2021 року / Фото: АрміяInform

Так, Карбер зазначає, що тієї кількості пускових установок та ракет Javelin, що наразі мають ЗСУ, буде достатньо лише для стримування нинішньої лінії бойових дій – у випадку ескалації конфлікту цієї кількості буде замало.

"Для прикриття фронту у шість разів більшого, Україні знадобиться страшенно більше протитанкових керованих ракет, ніж у них є зараз або ж ми поставили", – стверджує американський фахівець.

Т-72Б3 танк Росія
Російський Т-72Б3 з імпровізованим "захистом" від американських Javelin

Разом з тим, Карбер відмітив, що американські ПТРК мають стати ефективною зброєю проти російської агресії: "Зрозуміло, що свідчення того, що РФ встановила імпровізовані укриття для своїх танкових башт демонструє, що Javelin має як тактичний, так і стримуючий вплив, непропорційний невеликій кількості поставлених озброєнь".

Розрахунки ПТРК
Розрахунки ПТРК "Стугна-П" та FGM-148 Javelin в зоні ООС

Водночас американські експерти наголошують, що Україна має й власні потужні ПТРК, які можуть ефективно боротися з російською загрозою. Наприклад, військовий експерт Forbes Девід Акс у своєму матеріалі для американського видання зазначив, що українська "Стугна-П" не менш небезпечна проти танків РФ, ніж американський Javelin.

Читайте також: ЗСУ провели бойові пуски з нових ПТРК Javelin з дальністю ураження понад 4 км (відео)