xcounter
#

Удар дронів по Кремлю: чому це вважалось неможливим і які речі навіть важливіші за сам факт атаки

Удар БПЛА по Кремлю 3 квітня 2023 року
Удар БПЛА по Кремлю 3 квітня 2023 року
6980

За такою "бавовною" стоїть те, що вважалось нездійсненним і це перший раз за 81 рік, коли Кремль зазнав атаки, більше того, уражено будівлю Сенатського палацу - головну резиденцію Путіна

Мрія українців, та й взагалі багатьох людей по всьому світу, зрештою стала реальністю. Кремль, більше того будівлю Сенатського палацу, який є головною резиденцією ватажка рашистів Путіна - уражено.

При цьому двічі з різницею у 16 хвилин. Перший дрон-камікадзе уразив Сенатський палац близько 02:27, другий вибухнув над Кремлем о 02:43.

Читайте також: Рашисти вигадали нову ракету зі "скляними кульками", яка перетворює на решето їхні "КамАЗи"

Звісно, знову ж таки, у мріях багатьох бавовна мала б значно більшою, але сам факт того, що Кремль вперше був атакований взагалі за 81 рік, й напевно ж не останній, має величезне значення.

Наразі самі рашисти повідомили, що атаку здійснили лише два БПЛА. Й попри те, що існують відеофіксація атаки по Кремлю, Москва офіційно заявила, що були знищені обидва дрони. Також попри пожежу на даху резиденції Путіна, заявлено, що "ніхто не постраждав, матеріальних збитків немає".

Водночас після успішного удару залишається ціла купа питань, бо за такою "бавовною" стоїть те, що вважалось нездійсненним.

По-перше, дрон, який атакував Кремль це класичний БПЛА літакового типу. Й попри те, що якість камери, яка зафіксувала атаку доволі низька, але добре видно, що він має високий розмах крила. Тобто для його запуску необхідний відповідний майданчик, катапульта чи інший пристрій, або це міг бути VTOL-дрон, але і його неможливо запустити десь з умовного пустиря у центрі Москви.

Дрон Кремль
Зображення дрону розмите через якість камери

Тобто скоріш за все мова йде про дрон, який зміг пролетіти понад 450 км через територію РФ, подолати багатоешелоновану ППО у прикордонних областях, потім подолати саме ППО Московської області, яка з часів СРСР вважалась найпотужнішою.

ППО та ПРО Москви
Інфографіка ППО та ПРО Москви, "Аргументи та Факти", 2016 рік

А потім подолати безпосередньо саму ППО Москви, яку посилили "Паницрями" на дахах та С-400 прямо між житловими районами.

Орієнтовне розміщення засобів ППО в межах Москви, The Insider, березень 2023

По-друге, Кремль точно є найбільш захищеним об'єктом у РФ з точки зору засобів РЕБ та протидії дронам взагалі. Ще з 2016 року було помічено, що у районі Кремля не те, що не працює GPS та інші системи супутникової навігації, а відбувається підміна координат із їх заміною на аеропорт "Внуково".

Абсолютно точно, у самому Кремлі були встановленні й інші засоби у вигляді РЛС та станцій РЕР для пошуку дронів, налаштовані комплекси створення завад чи взагалі перехоплення каналів управління. Тобто весь масив, на який точно не жалкували будь-які кошти з огляду на параною ватажка рашистів. І у підсумку - все це знову не спрацювало.

Кремль
Те, що ватажок рашистів й досі править із середньовічної фортеці - просто знаково

Тобто вся ця дійсно астрономічна махіна сил та засобів виявилась просто безпорадною перед БПЛА, який точно має значно менше можливостей за умовну крилату ракету. А якби дронів було б не два, а 20, чи сотня? Й знову ж мова йде про засоби, які відрізняються низькою собівартістю й фактично є літако-снарядами.

Але окрім питання щодо успішної атаки увагу заслуговує той час, який пройшов від моменту атаки до масиву інформації про неї у публічній площині. Це близько 10-12 годин абсолютної тиші, попри те, що події відбулись у центрі столиці, яку порушили лише окремі повідомлення, що у ночі у Москві було чути "хлопки". Жодного фото від перехожих, навіть впродовж дня з підкопченим дахом резиденції Путіна. Лише декілька повідомлень та пару відео з димом й "розведеними руками", мовляв, "нічого не зрозуміло".

Й з огляду на все, за одну ніч у РФ бавовна прокотилась по Москві, найбільшому нафтоперевальному терміналі у Чорному морі та аеродромі з "Русланами". І якщо рашисти не можуть забезпечити оборону від дронів навіть у самому центрі своєї столиці, то що буде далі можливо не просто уявити, а реалізувати.

Читайте також: З'явились деталі щодо БТРа на базі Т-64, який засвітився у Бахмуті та ознаки, що таких машин буде більше